2022 legfrissebb kutatásai

 A legfrissebb kutatási eredmények szerint, Top Text Slides  |   2022. január 20., csütörtök

Az alábbiakban gyűjtük össze 2022 legfrissebb tanulmányait, kutatásait. Jó szemezgetést kívánunk!

 

Csupán minden harmadik dohányos tenné le a cigarettát örökre Norvégiában a legújabb felmérés szerint. Azok, akik ragaszkodnak a dohányzáshoz valójában egy igazi, működő alternatívára várnak.  „Tanulmányunk eredményei azt mutatják, hogy itt az ideje, hogy jobban megkönnyítsük a veszélyes dohánytermékekről a kevésbé káros termékekre, például az e-cigarettára és a snusra (száraz tubákra) való átállást” – mondja Karl Erik Lund, a Norvég Intézet dohánykutatója. közegészségügy (NIPH).

https://sciencenorway.no/ntb-english-smoking-tobacco-products/remaining-smokers-in-norway-dont-really-want-to-quit/1902345

 

Egy új tanulmány szerint azon dohányosok számára, akiknek nem állt szándékában leszokni, de mégis kipróbálták az e-cigarettát drasztikusan megnőtt annak valószínűsége, hogy  sikeresen leszokjanak. A 2021. december végén az Amerikai Orvosi Szövetség által vezetett JAMA Network Open folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy azoknak a dohányosoknak a leszokási esélyei, akik napi szinten kezdtek el vapelni, többszörösen jobbak, mint azoknak, akik soha nem használtak e-cigarettát.

https://filtermag.org/when-smokers-with-no-plans-to-quit-try-vaping-they-often-quit-anyway/amp/

 

Számos „szakértő” próbálja kideríteni, hogy a gőzölés merevedési zavarokat okoz az e-cigaretta és a dohányártalom-csökkentés elleni legújabb összehangolt támadásában. Az igazság az, hogy ez nem igaz Prof. Colin Mendelssohn és az Amerikai Tudományos és Egészségügyi Tanács (ACSH) szerint.

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2022-01-06_does-vaping-make-it-floppy.html

 

2014 óta csúcsokat dönt a vape-használók száma Nagy-Britanniában, miközben a dohányzó brit felnőttek száma évek óta először 14 százalék alá csökkent – derül ki a most közzétett kormányzati adatokból. A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) közzétette az Egyesült Királyságban a dohányzás elterjedtségéről szóló éves jelentését, amely tartalmazza a vape-használó felnőttek számának adatait is, alig egy hónappal azután, hogy az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy a Nemzeti Egészségügyi Szolgálaton keresztül hamarosan a dohányosok számára is fel lehet írni a vape-eszközöket. 2014-ben, amikor elkezdték gyűjteni az adatokat az Egyesült Királyságban a vépelők számáról, a lakosság 3,7 százaléka számolt be e-cigaretta használatáról. Ez az arány 2020-ra 6,4 százalékra emelkedett, ami körülbelül 3,3 millió embernek felel meg.

https://tobaccoreporter.com/2021/12/09/u-k-vaping-hits-record-high-as-smoking-drops-below-14-percent/

 

A dohányzás a korai halálozás egyik vezető oka. A hajléktalan felnőttek négyszer nagyobb valószínűséggel dohányoznak, mint az Egyesült Királyság átlaga, de ugyanannyira érdekeltek a leszokásban. A leszokást segítő dolgok, mint például a nikotinos rágógumi, a tapaszok és a támogató szolgáltatások sok hajléktalanságban élő ember körében nincsenek túl nagyra értékelve. Nagyon kevés kutatás készült arról, hogy mi segít a hajléktalan embereknek leszokni a dohányzásról. A bizonyítékok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban jelenleg az e-cigaretta a legnépszerűbb módja a leszokásnak, de a kevesebb pénzzel rendelkezők számára a kezdeti költségek útjában állnak. Célunk az volt, hogy megtudjuk, a hajléktalanközpontokba járó emberek részt vennének-e egy 6 hónapos vizsgálatban, amelyben összehasonlítanánk egy ingyenes e-cigaretta indulócsomagot a szokásos lehetőségekkel, és hogy hogyan boldogulnának a leszokás egyik módjával a másikhoz képest.

https://spark.adobe.com/page/lk6yaCQILAsJY/

 

Az „Electronic nicotine delivery systems exhibit reduced bronchial epithelial cells toxicity compared to a cigarette: the Replica Project” – a Nature csoport folyóiratában megjelent tanulmány nemzetközi szabványt állít fel a cigarettafüstnek és az e-cigarettából származó aeroszolnak kitett emberi hörgőhámsejtek relatív toxicitásának értékelésében. „Adataink számos, az e-cigarettával kapcsolatos nemzetközi tanulmányt validálnak – magyarázza Prof. Giovanni Li Volti, a CoEHAR igazgatója és a Replica projekt vezetője – mostantól kezdve egyértelmű és következetes adatokkal tudunk szolgálni az ártalomcsökkentéssel kapcsolatos helyes információk terjesztéséhez. Ezáltal képesek vagyunk arra is, hogy új utakat nyissunk a hatékony és biztonságosabb leszokási programok számára”.

https://www.coehar.org/no-more-doubts-e-cigs-are-less-toxic-than-traditional-cigarettes/