A fiatalkorúak védelme érdekében nem korlátozni, hanem támogatni kell

 A legfrissebb kutatási eredmények szerint  |   2015. november 14., szombat

Állítjuk:

A fiatalkorúak védelme (elsősorban a dohányzó családokban élő passzív elszenvedő gyermekek) érdekében a legfontosabb feladat, hogy a ma még dohányzó felnőttek elektromos cigarettára váltsanak és így ne károsítsák magukat és a környezetükben élőket.

A dohányzás rossz és egészségtelen. Úgy véljük, hogy a leginkább kiszolgáltatott és veszélyeztetett helyzetben azok a gyermekek vannak, akik családtagjai dohányonak és így Ők kénytelenek viselni a passzív dohányzás ártalmait. Esetükben nem valamiféle vélelemről, a "kísértésnek" kitettségről, hanem folyamatos egészségkárosításról van szó.

Az elektromos cigaretta terjedésének korlátozása éppen azt eredményezi, hogy családtagjaik a gyors és azonnali megoldást kínáló alternatíva választásának lehetőségétől esnek el. Úgy tűnik, mintha a dohányzás ellen kűzdő hivatalok és döntéshozók ezekről a nagyon is konkrétan szenvedő gyermekekről elfeledkeznének, miközben az elektromos cigarettán keresztül a dohányzásra rászokó fiatalok tömegeit vízionálnák. Egy létező csoport érdekeit dobják el egy feltételezett csoportra hivatkozva.

Ezen túlmenően a Villanypára Egyesület kutatása azt bizonyította, hogy az elektromos cigarettát rendszeresen használók között bőven statisztikai hibahatár alatt vannak azok, akik előzőleg ne dohányoztak volna. Hisszük, hogy ez azt bizonyítja, hogy az elektromos cigarettához azok fordulnak, akik a dohányzástól szabadulnának. Nekik viszont az elektromos cigaretta gyors és hatásos eredményt ígér.

Nem állítjuk, hogy ne lennének – akár most is – olyan fiatalok, akik divatból ne próbálnák ki az elektromos cigarettát, de úgy véljük, hogy a csoda három napját követően ők sem elektromos cigaretta, sem dohány fogyasztók nem lesznek. Azonban az esetükben jelentkező – feltételezett – károk eltörpülnek azokhoz a gyermekekhez képest, akik már ma is, akik hosszú idő óta veszélyben élnek.