A kőkorszak vége

 Egyéb kategória  |   2022. április 30., szombat

Az e-cigaretta gőzképző üzemanyaga a liquid. Összetétele nagyon egyszerű propilén glikol (PG), növényi glicerin (VG), aroma, és igény szerint nikotin (ez nem kötelező alapanyaga). A liquid is, mint a füstmentes termékkör innovatív kiegészítője, számos fejlesztésnek köszönhetően változik és egyre nagyobb biztonsággal használható. De milyen összetevői vannak ennek a „misztikus” folyadéknak?

Desztillált víz

Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy akár 1-15%-ban keverhetik a liquidhez, itt is figyelnek a minőségre és ez kétszer desztillált gyógyszerészeti minőségűt használnak. Új irányzat a magas víztartalmú liquid, itt akár 30% vizet is keverhetnek hozzá, javítja az íz visszaadást, illetve kevésbé ingerli a torkot.

 

Propilén Glikol

Forráspontja kb. 185 °C. Aromák jó hordozóanyaga, de használják élelmiszerekben és gyógyszerészetben is. Jól átadja az aromát gőzzé válása közben, és kisebb a látható “füst” hatása, hamar elillan a levegőben. USP/EP minősítés szerint minimum 99,5% -os tisztaságút találunk a minőségi eliquid-ekben.

 

Glicerin

Csaknem színtelen, szirupszerű, zsíros tapintású folyadék. Sűrűsége szinte olyan, mint a mézé. Élelmiszerekben, kozmetikumokban találkozhatunk vele, édesítőszerként is alkalmazzák. Nagy a vízelnyelő képessége. Az ízeket viszonylag gyengén adja vissza, azaz a tiszta glicerin alapú liquideknek lényegesen kevésbé intenzív az íze. A “füst” hatása viszont sokkal nagyobb. USP/EP minősítés szerint minimum 99,5% -os tisztaságút találunk a minőségi liquidekben.

 

Aromák

Az aromák kifejezetten belégzésre alkalmas, hőstabil ízesítő anyagok. Velük szemben igen magasak a követelmények, nem tartalmazhatnak semmilyen a tüdő szövetére, vagy a száj nyálkahártyájára káros, esetleg allergén anyagot. Elsősorban az élelmiszeripar által használt vegyületekből állítják elő őket, mára már erre specializált gyártók léteznek. Az un. kiszerelt aromák, melyeket bárki használhat liquidek ízesítésére, szintén szigurú követelményeknek felelnek meg, az ajánlott mennyiségeket betartva, biztonságosan használhatóak.

 

Aromák bővebben

Az aromákat magas minősítésű laborok állítják elő, ezekből kevernek a liquid gyártók különféle ízeket. Fontos tudni, hogy minden európai liquid gyártó köteles ezek alkotó elemeit jelenteni az Uniós adatbázisban, így ha később probléma lenne valamelyik összetevővel, azt gyorsan lehet ellenőrizni, hogy kinek a terméke és mennyit tartalmaz a vitatott anyagból. Egy liquid nagy általánosságban egy-egy összetevőből ezrednyi, vagy annál is kevesebb részt tartalmaz, ezek száma ízenként változó átlag 5-20 összetevőről beszélhetünk. Mindenekelőtt itt is a biztonság számít elsősorban. Az évek során ugyan azonosítottak pár olyan anyagot mely ártalmas lehet az egészségre, de ezeket a gyártók azonnal kivették a receptúrákból. Ilyen volt a máig vitatott diacetyl, amelyhez a popcorn tüdőt, mint betegséget kötötték, de ez soha nem fordult elő olyan mennyiségben, hogy bármiféle tünetet váltott volna ki. Ha európai regisztrált terméket vásárolsz, bízhatsz benne, csak megfelelő összetevőket fogja tartalmazni.

 

Nikotin

A nikotint a legtöbben a hagyományos cigaretta hatóanyagaként ismerik, de mi most. mint az e-cigaretta összetevőjével foglalkozunk. A nikotin az alkaloidok közé tartozó szerves vegyület. Általában dohánylevélből vonják ki. A liquidekben vagy tömény nikotint, vagy annak valamilyen sóját használják. Erősségét vagy mg/ml-ben, vagy százalékban adják meg. Az európai előírások 20mg/ml vagyis 2% maximális töménységet engednek meg. A nikotin sók lágyabbak mint a hagyományos nikotin és gyorsabban szívódnak fel a szervezetben, ezért kedveltek a POD használók körében. Manapság nagy népszerűségnek örvend az un. szintetikus nikotin, ez jóval drágább mint a természetes társai és inkább a szabályozások miatt kedvelik a gyártók, hisz ez nem dohány származék.

 

Akkor veszélytelen az e-cigaretta?

Nem, nem veszélytelen, de ha a hagyományos dohányzáshoz mérjük, akkor 95%-al kevesebb káros anyag jut a szervezetbe. Ráadásul az e-cigarettát használó, gyorsan csökkenti a nikotin szintjét is. Egy éppen átszokó dohányos a kezdeti 18mg/ml után pár hónappal már csak 12mg/ml-es liquidet használ, és fél-egy év távlatában vagy nem használ nikotint, vagy megállapodik a 3-6mg/ml nikotin tartalom mellett. Tehát nem releváns az a megállapítás, ami azt mondja, hogy az e-cigaretta fenn tartja a nikotin függőséget. Magát a nikotint érdemes úgy kezelni, mint a koffeint. Vannak előnyös és hátrányos tulajdonságai, de ez a természetben is előforduló anyag, így akár zöldségekben is megtalálható. Az e-cigaretta és a füstmentes termékek az ártalomcsökkentés eszközei. A hagyományos dohányzás visszaszorításának innovatív termékei. Olyan eszközök, amelyek milliók életét menthetik meg. Senki ne féljen az innovációtól, a kőkorszak se azért ért véget, mert elfogyott a kő!

 

osember.jpg

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület