A Villanypára Egyesület állásfoglalása az e-cigaretta aromákkal kapcsolatban.

 A helyzet  |   2023. március 09., csütörtök

A Villanypára Egyesület, mint a fogyasztók érdekeit képviselő civil szervezet, az alábbi állásfoglalást adja ki az e-cigaretta utántöltő folyadékok és az aromák felhasználásával kapcsolatban.

A vaperek közössége ma a világon mintegy 90 millió főre tehető. A közösség már a kezdetektől külön kezeli az un. utántöltő folyadékokat és az aromákat. Soha, senki nem töltött közvetlenül az elektromos cigarettájába ízesítésre szolgáló aromát. Ezt senki, egyetlen gyártó, illetve forgalmazó sem ajánlja, illetve erre vonatkozóan figyelmeztetést jelenít meg mind a csomagoláson, mind a felhasználási javaslaton. Az „Önmagában e-cigarettában nem használható!” felirat is azt jelzi, hogy ilyen jellegű felhasználása az e-cigaretta aromáknak nem ajánlott.

Két külön termék csoportról beszélünk ebben az esetben, így értetlenül fogadta a teljes fogyasztói közösség a NAV Szakértői Intézetének azon megállapítását, hogy az e-cigaretta aroma tulajdonképpen utántöltő folyadék és nem attól eltérő, a már kész ízesítetlen PG/VG folyadék ízesítésére használható termék. Annál is inkább megdöbbentő ez a megállapítás, mert a shisha aroma, melyet a vízipipa dohány ízesítésére használnak, ugyanezt a célt szolgálja, mégsem jövedéki termék, mint ahogy az, maga a vízipipa dohány.

Abszurdnak gondoljuk azt a helyzetet, amikor a törvénybe utólag próbálnak belemagyarázni egy olyan kategóriát, melyet a szakma és a felhasználók több mint húsz éve külön kezelnek. Sem a vonatkozó jogszabályok, sem a jövedéki törvény nem említi ezt a terméket – „e-cigaretta aroma”- , így annak szabályozásával eddig nem is foglalkozott. Amennyiben ezt szabályozni óhajtja, akkor erre külön kell kiegészítést tennie, de utólag ráhúzni egy olyan termékre mely nem felel meg az e-cigaretta utántöltő folyadékokkal támasztott kritériumoknak, véleményünk szerint szakmaiatlan és törvénytelen.

Az Egyesület, annak tagsága, a vaper társadalom, tiltakozását fejezi ki az eljárással szemben.

 

 

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület elnöke