Az elektromos cigaretta használata nem dohányzás

 A legfrissebb kutatási eredmények szerint  |   2015. november 14., szombat

Állítjuk:

Az elektromos cigaretta használata során nem történik égés, nem keletkeznek egészségre ártalmas mértékben káros anyagok, így a használó és a passzív érintett sem visel egészségügyi kockázatokat.

Az elektromos cigaretta egy olyan eszköz, amely elektromos áram segítségével egy izzószálat melegít fel, amely igy elpárologtatja a rá juttatott anyagot. (Ez utóbbi jellemzően propilén Glikol és növényi glicerin keveréke, valamint opcionálisan aromák és nikotin. Összességében – és a toábbiakban: Liquid.)

Az elektromos cigaretta által kibocsátott gőzből hiányzik a dohány elégetésekor felszabaduló több ezer vegyi anyag, így az a 400 közismerten rákkeltő vegyület is, amely a dohányfüst elválaszthatatlan eleme. 

Kevesen tudják, de a "passzív dohányzás"-ként emlegetett ártalmakat a cigaretta esetében, döntően nem a belélegzett, majd kifújt cigarettafüst okozza, hanem a szívás nélkül – lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten – izzó cigaretta füstje. Az elektromos cigaretta esetében amikor épp nem használják, semmiféle anyag nem szabadul fel.

Tekintve, hogy az elektromos cigaretta használata során a belélegzett gőz nem tartalmaz egészségügyi határérték feletti mennyiségben káros anyagokat, a kifújt gőz sem tartalmazhat ilyeneket, azaz sem az aktív, sem a passzív használó nem visel egészségügyi kockázatokat.

Lásd még:
http://taw.sagepub.com/content/early/2014/02/12/2042098614524430.abstract
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0273230014002505
https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-an-evidence-update
http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/2014/184-passive-vape