Az elektromos cigaretta segít a dohányzásról való leszokásban

 A legfrissebb kutatási eredmények szerint  |   2015. november 14., szombat

Állítjuk:

Tanulmányok sora bizonyítja, hogy az elektromos cigaretta a leghatékonyabb, valóban működő leszokást segítő eszköz. Segítségével a leszokni vágyó dohányosok 70%-a azonnal abbahagyja a dohányzást.

Mára már tudományosan alátámasztott tény, hogy az elektromos cigaretta alkalmas eszköz a dohányzásról való szabadulásra. Az amerikai Centre for Disease Control (CDC) 2014-es felmérése, kutatási eredményeire alapozva jelentette ki, hogy az elektromos cigaretta hatékony eszköz arra, hogy a dohányzókat távol tartsa halálos szenvedélyüktől.

Az egy éven belül leszokott dohányosok 55 százaléka használt már e-cigarettát korábban, szemben azzal a 40%-kal, akik próbálták ugyan, de nem szoktak le. A jelenleg is e-cigarettát használók aránya mindösszesen 20 és 12%. Ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy az e-cigaretta igen jelentős szerepet játszik abban, hogy a dohányfogyasztókat távol tartsa halálos szenvedélyüktől.

Egy másik tanulmány azt mondja ki, hogy bár az e-cigaretta nem hetek alatt szünteti meg a nikotinfüggőséget, igenis hosszú távú megoldás. Az is kiderül ugyanebből a tanulmányból, hogy a használók 64.9 százaléka folyamatosan csökkenti a nikotinszintjét is.

Lásd még:
http://ecigi.info/2015/11/03/a-cdc-jelenti-az-e-cigaretta-segit-a-leszokasban/
https://reason.com/blog/2015/11/02/new-cdc-data-suggest-e-cigarettes-are-he
http://tobaccoanalysis.blogspot.co.il/2015/10/new-cdc-data-suggest-that-electronic.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772898/

Érdekes eredményre jutottak egy másik vizsgálat során: 48 leszokni nem szándékozó dohányosból három csoportot alkottak, két e-cigarettás és egy kontroll csoportot. Két csoportot megkértek, hogy két különböző típusú e-cigarettát használjanak 18 mg / ml koncentrációjú folyadékkal. Biológiai vizsgálatokkal mérték a kotinint a nyálukban, illetve a kilélegzett CO szintjüket, emellett az elvonási tüneteket és a lelkiállapotukat is vizsgálták. Az eredmények magukért beszélnek: az e-cigaretta ugyanúgy csillapította az elvonási tüneteket, mint a dohányos kontroll csoport esetén a rágyújtás.

2 hónappal később 34%-os leszokási arány volt tapasztalható, azaz az e-cigarettás csoportok összlétszámának harmada már nem gyújtott rá. Ugyanekkor a kontroll csoport tagjai, akik eddig dohányoztak és értelemszerűen 0%-os volt a leszokási arány, szintén kaptak e-cigarettákat, amivel az 5. hónap végére ők is 38%-os leszokási arányt tudtak felmutatni.

Lásd: http://www.mdpi.com/1660-4601/11/11/11220
Továbbá:
http://pulmccm.org/main/2013/randomized-controlled-trials/e-cigarettes-work-well-nicotine-patches-smoking-cessation-lancet/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21406283
http://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db217.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3691171/

Public Health England 185 tanulmányt összegző dokumentuma:
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/457102/Ecigarettes_an_evidence_update_A_report_commissioned_by_Public_Health_England_FINAL.pdf

Továbbá:

A brit NHS javasolja az e-cigarettát!

A Public Health England (az angol Közegészségügyi Hivatal) bejelentette, hogy az elektromos cigaretta használata 95%-kal kevésbé ártalmas, mint a dohányzás. A kutatási anyag forradalmi jelentőségűnek bizonyult és mostantól a dohányosok számára is ennek szellemében nyújtanak segítséget.

Lásd még:
http://ecigi.info/2015/10/23/a-brit-nhs-javasolja-az-e-cigarettat/
https://www.planetofthevapes.co.uk/news/vaping-news/2015-10-22_nhs-updates-ecig-advice.html

http://www.nhs.uk/smokefree/help-and-advice/e-cigarettes