Barátunk az EU

 Hírek, információk  |   2013. december 18., szerda

Az EU ismét a fejünk felett döntött tegnap. Viszont mindenképpen köszönetet kell mondani azoknak a képviselőknek, akik kiálltak a vitában az elektromos cigaretta mellett, de sajnos a másik fél erősebb volt.
A jelenlegi változat még visszakerül az EP-hez és februárban, vagy márciusban szavaznak róla. A szabályozás kötelezi az Európai Bizottságot, hogy két év múlva készítsen jelentést az újratölthető patronok biztonságáról. Ne feledjük, hogy az EB szavazta meg ezt a tiltásokat tartalmazó javaslatot.

Ha egy mondatban össze kéne foglalni akkor az a következő lenne: "Mivel a kormányok a saját kezükbe akarták venni a döntést a korábbi, az elektromos cigaretta felhasználóinak és forgalmazóinak kedvező EP parlamenti határozat helyett, ezért keletkezett ez az új direktíva."

A továbbiakba nézzük a részleteket.

Analóg cigaretta változások:
Különösebben nem hat az elektromos cigaretta ügyére, de legyen teljes a kép.

 • A cigarettásdoboz és a sodrós dohány csomagolásán elöl-hátul 65%-ra nő a figyelmeztetés.
 • Azonos dobozméret és száltartalom.
 • A mentolos ízesítés 2020-ig maradhat még, a többi ízesítést betiltják.
 • Biztonságos nyomonkövetés az áru mozgására, pl.: hologramos matricákkal. Ez elképzelhető, hogy idővel az elektromos cigarettára is kiterjed.

EU-s, internetes szabadkereskedelem:
A tagállamok betilthatják a másik tagállamból szállítást. Több cikkben nem említik ezt, pedig talán az egyik legfontosabb korlátozó tényező.

Nikotin:
A maximális érték 20 mg/ml. Mivel egy patron mérete csak 2 ml lehet (külön pontban kifejtem), így egy patronban 40 mg.
Ezzel a nikotinértékkel még igazából nincs is baj, mert nagyon ritka az, ha valaki 24 mg/ml felettit használna és azért a 20 és a 24 között nincs akkora különbség. Ami gondot okoz majd, főleg Magyarországon, hogy az internetes kereskedelmet az államok között betilthatják a tagállamok.

Aromák:
A tagállamok maguk döntik el, hogy betiltják-e az aromákat. Elvileg erre megoldás, hogy az eu-s szabadkereskedelem során lehet kapni más országból, de mint említettem, az internetes kereskedelmet az államok között tilthatják a tagállamok. Vagyis hiába nem tiltotta be egyik ország az aromákat, ha egy másik igen és oda nem lehet szállítani.

Folyadék vásárlási limit és fiola:
Limitálva lesz 10 milliliteres méretben a vásárolható fiola, de nincs szabályozva hogy hányat vásárolhatunk egyszerre. A fioláknak gyermekbiztosnak kell lenniük és nem szivároghatnak az újratöltés során.

Gyógyszerszabályozás:
Alapértelmezetten nem tartozik az elektromos cigaretta a gyógyszerek közé, de az adott kormány kérheti azzá tételét. Abban az esetben viszont, ha egy gyártó az egészségre vonatkozó állításokat fogalmaz meg a termékével kapcsolatosan, akkor már gyógyszerszabályozás alá esik a termék.

Reklámozás és vevőinformáció:
Erősen korlátozott lesz a reklámozás. Ez megnehezíti az átszokást, leszokást az ecigivel és az információk terjesztését. Lásd internetes oldalak, fórumok, stb.
A gyártóknak hat hónapon belül nyilatkozniuk kell a folyadékaik összetevőiről a kormányoknak. Mellékelniük kell tájékoztató lapokat és címkéket arról hogy a nikotin nem egészséges és hogy a termék nem a nemdohányzók számára készült. Ez a termékek biztonságosságát fokozza, de túl könnyű egy terméket bármely valótlan okkal betiltani és csak a "megbízhatóakat" engedélyezni.

Akkumulátor:
Erről nem szól a rendelet, de mivel a jelenlegi patronok valószínű eltűnnek, így a mostani akkumulátorainkat legfeljebb átalakítóval használjuk a jövőbeli "megbízható" patronokkal.

Patronok:
A patronok ugye nem lehetnek 2 milliliternél nagyobbak. Ez néhány kivétellel a ma használt patronok többségét érintik. Értem ez alatt az RBA kazánokat, Vivi Novát, BCC Mega, Aspire BDC és meg sok patront, tehát ezeket be is fogják tiltani. Ezen kívül a patronoknak gyermekbiztosnak kell lenniük és nem szivároghatnak újratöltés során.
A másik gond, hogy ha három EU tagállam "nem biztonságosnak" talál egy adott patront (három korrupt miniszter elég hozzá és annyi biztos lesz), akkor az Európai Bizottság (amelyik ezt a tiltásokat tartalmazó tervezetet megszavazta) elé kerül a betiltásuk és valamiért nem hiszem, hogy mindet meg fogják hagyni. Utána az Európai Parlament megvétózhatja az adott tiltást, de valószínű az összes patronnal úgy sem fognak foglalkozni, ha az EB már egyszer eldöntötte.
Szerintem egyértelmű, hogy ez a szabályozás a jelenlegi patronkínálat fokozatosan eltűnéséhez vezet és és csak a "megbízható" (értsd: dohány és gyógyszergyártó cégek termékei) patronok maradhatnak.

Figyelmeztetések:
Az elektromos cigarettákon is lesz egészségügyi figyelmeztetés, mint az analógnál. Erről nem találtam sokkal részletesebb infromációt, valószínű később dolgozzák ki.

Nézzük meg, hogy EU-s szinten mi várható:

 • A jelenlegi összes patron betiltása. Részben a méret miatt, utána meg "nem megbízható" lesz a többi.
 • Bizonyos aromákat minden ország tilthat, pl.: elvileg a "gyerekek védelmében", így ezek eltűnnek. Pl.: eper, csokoládé, stb.
 • A tagállamok egymás közti internetes kereskedelmet is tilthatják, így hiába nem tilt egy ország aromát, vagy eszközt, ha oda nem lehet bevinni az adott ízű folyadékot, vagy bármely készüléket. Ez ugyanúgy gyakorlatilag teljes tiltást jelent az adott országra.
 • Hosszú távon a dohány- és gyógyszeripar kezébe játszák az egészet, mert csak az gyárt "megbízható" eszközöket.
 • Eldobható eszközök újra megjelenése és elterjedése. Eddig ezeket jórész sikerült kiszorítani, most újra megjelennek, mert ezek hozzák a legnagyobb hasznot a dohány- és gyógyszeriparnak.
 • Mindezzel párhuzamosan feketepiac megjelenése, ahol minden eddigi terméket lehet kapni. Áfa, vám és adók nélkül. Valamiért nem hiszem, hogy kínai barátaink veszni hagyják a piacukat. (Angol nyelvű egészségügyi figyelmeztetéssel gyártanak zárjegy nélküli analóg cigit most is, ráadásul már saját márkáik is vannak ebben a kategóriában. Ahol kereslet, ott kínálat is van.)

A mai magyarországi helyzet:

 • A nikotinos folyadék forgalmazása bűncselekmény. A nikotinmentes szabadon forgalmazható.
 • Eszközök az időnkénti vizsgálódások okozta problémákon kívül normálisan beszerezhetők, akár személyesen, akár az internetről.

A lehetséges jövőbeli helyzet Magyarországon:

 • A nikotinos folyadék forgalmazása bűncselekmény marad. Pártunk és kormányunk védi a dohányzást továbbra is, mert gyógyszerré minősítik az egész elektromos cigarettát EU támogatással. A nikotinmentes megoldások is gyógyszerengedélyezéshez kötöttek lesznek az akkumulátorokkal és a patronokkal együtt.
 • Természetesen az EU-s eszköz- és aromatiltást átvesszük és természetesen tiltják a másik tagállamból az internetes rendelést.
 • Akár a trafikokban, akár máshol, de megjelennek a dohány- és gyógyszeripar saját elektromos cigarettái. Eldobható, vagy nem eldobható, de mindenképpen silány minőségű termékek lesznek ezek rövid élettartammal, aroma nélkül és drágán.
 • Ahogy EU-s szinten, nálunk is virágzó feketepiac lesz.
Köszönet Serrinnek, aki a fenti információkat összegyűjtötte számunkra.
Blogját ajánljuk olvasásra mindazoknak, akik a teljes hazai helyzetről kapnának átfogó képet.

Források: