Civil vélemény törvénytervezethez

 Hírek, információk  |   2015. október 20., kedd

Emberi Erőforrások Minisztériuma
1054 Budapest, Akadémia u. 3.
részére

Tárgy: Nvt tervezett módosításának véleményezése

Tisztelt Címzett!

Mint az bizonyára Ön előtt is ismert, egyesületünk elkötelezett a dohányzás visszaszorítása mellett. Az talán már nem annyira kapott nyilvánosságot, hogy az elektromos cigaretta szerepét elsősorban abban látjuk, hogy a dohányzáshoz képest adjon alternatívát azoknak, akik saját erejükből képtelenek leszokni káros szenvedélyükről, vagy esetleg nem is éreznek ilyen irányú késztetést.

Mi, a Villanypára Egyesület, mint a magyarországi elektromos cigaretta felhasználókat tömörítő és érdekeiket képviselő civil egyesület, osztozunk az elektromos cigaretta felhasználók széles tömegeinek megdöbbenésében, mély csalódottságában és felháborodásában, melyet az Nvt tervezett módosítása okozott.

Az előttünk fekvő dokumentum alapján világosan tetten érhető az a cél, hogy az elektromos cigarettát összemossa a hagyományos dohánytermékekkel, még abban az esetben is ha az a függőséget okozó nikotint nem is tartalmazza. Ezzel a ma még dohányt fogyasztótól elveszi a döntés szabadságát miközben kriminalizálja ezt az alternatívát. Ezek az intézkedések az európai dohány direktíva iránymutatásain túlmenően szükségtelenül és indokolatlanul szigorúak. Több millió élet forog kockán, amikor a módosításuk egyenlőség jelet tesz a dohányzó és az elektromos cigaretta használó közé. Tárgyi és fogalmi tévedés ez, melyet orvosolni kell! Elfogadhatatlannak tartunk minden olyan szabályozási törekvést, mely közvetlenül, vagy közvetve megnehezíteni szándékozik a dohányzás rabságától való szabadulást az egyén számára.

Hisszük, hogy az elektromos cigaretta egy igazán innovatív iparág, melyben a tetten érhető a valós piaci verseny, az egészségpolitikában elfogadott célokkal vált vetve segíti a dohányosokat abban, hogy egészségesebben éljenek. Kétségtelen tény, hogy ennek a folyamatnak a során szükségszerűen csökken a dohányipar és a dohányzásról leszokásban látszatmegoldásokat kínáló egészségipar profitja. Ezt azonban elfogadhatónak gondoljuk a várható társadalmi haszon ismeretében. Továbbra is azt várjuk el a döntéshozóktól hogy egy folyamat részeként, előzetes egyeztetéssel a forgalmazók, gyártók, felhasználók bevonásával, olyan szabályozás szülessen amiért nem kell majd szégyenkeznünk sem az unokáink, sem Európa előtt.

A trafikokban nem látjuk biztosítva sem a szakmai hozzáértést, sem a fiatalok védelmét. Az elképesztő hozzá nem értést mutat ahogyan az eszközöket és a nikotint egyébként nem tartalmazó liquideket kezeli. A veszélyeztetett fiatalok eddig is hozzájutottak minden olyan dohánytermékhez amire vágytak, álszentség ezt a lépést úgy beállítani mintha ez lenne az egyedüli alternatívája a megóvásuknak. Az e-cigaretta nem kapu a dohányzáshoz, ezt több tanulmány is kimutatta az elmúlt években. Ez a piac a kezdete óta önszabályzó módon védi a fiatalkorúakat az elektromos cigarettához jutástól.

Ez a tervezet felszámol egy ipar- és üzletágat, több száz vállalkozást és az abban dolgozó több ezer embert teszi ki az utcára. Figyelmen kívül hagyja az elektromos cigarettázók érdekeit, miközben nélkülöz mindenféle szakmai egyeztetést és véleményezést az érintettekkel. Nem látja be hogy ennek az eszköznek a kriminalizálása az eljövendő nemzedéknek okoz majd óriási és visszavonhatatlan károkat.

Mi, a Villanypára Egyesület ezúton is partnerséget kínálunk mindazoknak, akik a dohányzás ellen kívánják felemelni szavukat és biztosítani kívánják az egyén döntési szabadságát. Összefogást kínálunk a társadalom hasznára, hogy közös ügyünkben csak a társadalom széles rétegeivel folytatott párbeszédet követően, annak érdekében és annak intézményesített bevonásával lehessen döntéseket hozni.

Munkájához további sikereket kívánva:

Ficsor Zoltán
Elnök

Ui: Mellékelten csatolom az Egyesület levelét mellyel ez év márciusában fordultunk az Önök Minisztériumához egy esetleges egyeztetés ügyében. Erre a mai napig nem kaptunk választ.