Dr. Farsalinos reagál

 Hírek, információk  |   2014. szeptember 16., kedd

Tegnap feltöltésre került az UCSF (san franciscoi egyetem) blogjára egy válasz a WHO jelentésre kiadott elemzésünkre. Sajnos nem követem a blogot, mert az ott szokásos cenzúra mértéke (és az eltérő véleményű válaszok kimoderálása) szimplán sértő. De néhányan szóltak róla, így hát megnéztem azt.

A válasz, ami hosszabbra sikeredett, mint a mi kritikánk volt, komoly problémákat fogalmaz meg az e-cigaretták biztonságosságát illetően. De ha a benne bemutatott bizonyítékokat megnézed, mindössze két tanulmányt említ az írás:

  1. Kosmider és társai munkáját, ami leírja, hogy bizonyos körülmények között, bizonyos e-liquid összetétel mellett előfordulhat, hogy a kibocsátott formaldehid és acetildehid meghaladja a dohányzás során keletkező mennyiséget.
  2. Goniewicz és Lee munkáját, amely nikotint (de nem TSNA-t, dohány specifikus nitrozaminokat, ahogy azt a kérdéses írás tálalja) talált egy kísérleti helyiségben 1 méterre a gőz keletkezésétől, két perccel annak képződése után.

Az írás többi része újságcikkeken és az elektronikus sajtó cikkein, államügyészek levelein (mintha nekik aztán bármi ismeretük lenne a témában, hogy megítélhessék az e-cigaretta esetleges kockázatait a dohányzással szemben), és különféle szervezetek jelentésein alapul. El ne felejtsem továbbá megemlíteni a legutóbbi Európai Légzőszervi Kongresszus anyagából kiollózott kivonatot, ami arról szól, hogy az e-cigaretta asztmát és tüdőtágulást okozhat az egerekben, habár azt elfelejtették megemlíteni, hogy az embereknél ennek pont az ellenkezőjét figyelték meg. Megjegyzem, tavaly ugyanez a kongresszus mutatott be egy tanulmányt arról, hogy az e-cigaretta használata során növekszik a kilélegzett szén-monoxid mennyisége, ami egész egyszerűen képtelenség.

Az írásból levonható legfontosabb tanulság az, hogy megpróbálta górcső alá vonni az összes általunk felvetett problémát és aggályt. Mégis van valami, amit ebben az írásban hiába is keresnél: az e-cigarettának a dohányzás hatásaival történő összehasonlítását (kivéve a Kosmider és társai munkájában találhatót). Sajnálatos módon pont ez az, amit a dohányosok tudni szeretnének, és tudniuk lenne szükséges. Másrészt ez az írás igazából nem válasz az általunk megfogalmazott WHO jelentés kritikájára, egész egyszerűen azért, mert sehol sem említjük, hogy az e-cigaretta 100%-ig egészséges lenne. Épp ellenkezőleg, az egész szövegünk az esetleges károsság dohányzással való összehasonlításáról szól, és nagyon körültekintően fogalmaztunk mindenhol: "…az e-cigaretta a nikotin bevitel egy lényegesen kevésbé káros formája lehet", "nem bizonyított, hogy az e-cigaretta fiatalkorú dohányosok és nem dohányosok által történő használata megelőzi vagy elősegíti-e a dohányzást", "az ezidáig tesztelt e-cigaretták nagyságrendekkel kevesebb mérgező anyagot juttatnak a szervezetbe, mint a hagyományos cigaretta", "…ezen anyagok toxikológiai ismerete azt mutatja, hogy a felhasználók jóval kisebb kockázatnak vannak kitéve, mint dohányzás esetén".

Nem nehéz megérteni, hogy a mi megközelítésünk a dohányzás és az e-cigaretták káros hatásainak összehasonlító elemzésén alapul. Az ilyen fajta megközelítést többnyire elkerülik, nem csak a kérdéses írásban, de jóformán minden, a népességet félrevezetni szándékozó jelentésben. Hogy miért? Mert nagyon egyszerű dolog összezavarni az embereket úgy, hogy mindössze egy termék elképzelhető veszélyeire hívják fel a figyelmet, meg sem említve annak lehetséges jótékony hatásait. Teljesen helyénvaló dolog tájékoztatni a dohányosokat arról, hogy az e-cigaretták által kibocsátott karbonilok mennyisége (bizonyos körülmények között) elérheti, vagy meg is haladhatja a dohányzás során keletkező mennyiséget, de milyen dolog elhallgatni előlük azt, hogy a nitrozaminok jelenléte a terápiás eszközökéhez mérhető (több, mint ezerszer kevesebb, mint dohányzás közben), és hogy a szén-monoxid és a poliaromatikus hidrokarbonátok (rákkeltő anyagok egy csoportja) jelenléte végtelenül kevesebb (értsd: nem kimutatható)? Nagyon egyszerű elrettenteni a dohányosokat azzal, hogy ólom és nikkel jut a szervezetükbe az e-cigarettából, kivéve ha azt is elmondod, hogy extrém fogyasztási szokások mellett is kevesebb mennyiségről van szó, mint mondjuk a belélegzendő orvosi készítmények által kibocsátott ugyanezen anyagok napi megengedett mennyisége. Vajon kipróbálná-e egyetlen dohányos is a gyógyszeres leszoktató segítséget, ha az egyetlen hangoztatott információ annyi lenne róla, hogy rohamokat, depressziót és öngyilkos gondolatokat okozhat?

Természetesen továbbra is folytatjuk kutatásainkat, mert többet kell tanulnunk az e-cigarettákról. Kiemelten foglalkoztat minket sok kérdés, mint például az e-liquidek összetétele (annak ellenére, hogy nincs szó elégetésről, és hiányzik belőle a kezelt dohány is), vagy a használat közbeni hőmérséklet (még akkor is, ha az ötször alacsonyabb, mint dohányzás során), de nem azért, mert az e-cigaretta esetleg károsabb lehet, mint a dohányzás, hanem mert szeretnénk olyan megoldásokat találni, amik még a mostaninál is kevésbé károssá tehetik. Ez az, amit minden dohányos megérdemel, ahelyett hogy megpróbálják őket elrettenteni szelektíven félretálalt tudományos kutatási eredményekkel és pánikkeltő felvetésekkel. Természetesen minden nem dohányosnak is tudnia kell arról, hogy az e-cigarettázás nem egy olyan biztonságos új szórakozás, amibe mindenkinek bele kell kóstolnia, hanem egy kockázatcsökkentő termék dohányosok számára. Néhányan meglepődtek rajta, hogy volt bátorságunk kiállni jól bejáratott nevű szervezetekkel, intézményekkel és tudósokkal szemben, és még jobban meglepte őket az, hogy egy kollegiális lektorálású publikációban tettük mindezt. A helyzet az, hogy a mi álláspontunk az e-cigaretta kérdésében megegyezik az Amerikai Szív Társaság ajánlásával: "ha egy páciensnél nem működik a kezdeti kezelés, nem tolerálja, vagy nem szeretné használni a hagyományos gyógyszeres leszoktatást, és e-cigarettával szeretné megpróbálni a dohányzás mellőzését, akkor az ésszerű dolog ennek a támogatása". Amit az ASzT és más tudományos társaságok véletlenül (vagy direkt) elfelejtenek beismerni, az az, hogy az érintett csoport valójában a dohányosok nagy többségét jelenti.

UI: Az ASHRAE tanulmány készítője időközben válaszolt a kommentemre, erre külön fogok majd reagálni.

Forrás: http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/research/2014/181-who-resp
Köszönjük Krisztián fordítását!