EP: dohánytermék direktíva

 Hírek, információk  |   2014. február 28., péntek

A részenkénti szavazás ellenére a dohánytermékek direktívájának az elektromos cigarettát érintő 18-as cikkelye február 26-n sajnos elfogadásra került az Európa Parlament plenáris ülésén. A sok vitát kiváltó európai szabályozás tervezete ezáltal véglegesnek tekinthető, 2014 májusától érvénybe lép és 2016 első félévéig bezárólag a tagállamok is honosítani fogják a benne foglaltakat.

De mit is jelent mindez konkrétan?

  1. Az elektromos cigaretta nem minősül gyógyszernek, de a tagállamok saját hatáskörben gyógyszerré minősíthetik azt, amennyiben hitelt érdemlően bizonyítani tudják álláspontjukat. Fontos megjegyezni, hogy ez máig egyetlen tagállamnak sem sikerült, a bíróságokon sorra véreznek el az ezirányú próbálkozások. Hogy ez azt jelenti-e, hogy itthon végre megszűnik majd a 2012 ősze óta tartó törvénytelen állapot a nikotinos utántöltők üldözését illetően, az majd kiderül, de mindenesetre az európai jog ebben a kérdésben mellettünk áll. A rossz hír az az, hogy ez az egyetlen pozitívnak nevezhető eleme a szabályozásnak.
  2. A 20 mg/ml-nél erősebb e-liquidek betiltásra kerülnek.
  3. Maximum 10ml-es kiszerelésben lehet majd csak e-liquidet forgalmazni.
  4. A 2ml űrtartalomnál nagyobb kapacitású kazánok forgalmazását betiltják.
  5. Csak olyan készülékek hozhatóak forgalomba, amelyek rendeltetésszerű és azonos használati körülmények között egységesen egyforma mennyiségű nikotin bevitelére alkalmasak. Hogy ez gyakorlatilag mit fog jelenteni, az kikövetkeztethetetlen, ilyen termék konkrétan nem létezik, továbbá jóformán kivitelezhetetlen.
  6. A forgalmazóknak a termékek piacra kerülése előtt hat hónappal be kell jelenteniük a forgalmazni kívánt termékeket, azok összetevőit és gyártási körülményeit, továbbá dokumentumokat kell benyújtaniuk a rendeltetésszerű használat közben felszabaduló anyagok listájáról és azok koncentrációjáról.
  7. Betiltásra kerül minden elektromos cigarettát népszerűsítő tartalom. Elvileg ebbe beleértendőek a fórumok és más online közösségek, hang és videófelvételek, stb. Egészen elképesztő.
  8. A tagállamok betilthatják a határokon átívelő kereskedelmet. Hogy ez alapvető európai jogokba ütközik, az hidegen hagyta a szabályozás kidolgozóit.

Egy összecsapott, átgondolatlan és több helyen értelmetlen, esetenként kártékony e-cigaretta szabályozás lett tehát az eredménye a dohánytermékek direktívájának, de csüggednünk nem szabad, ezzel még nincs vége a történetnek. Egyrészt az EFVI európai polgári kezdeményezés, amennyiben sikeresen zárul, akár változtathat is a szabályozáson, úgyhogy továbbra is fontos feladat az aláírások szaporítása. Másrészt nagyon nem mindegy, hogy milyen formán fogják majd itthon honosítani a szabályozást, így az ismeretterjesztés, a köz szimpátiájának megnyerése és a képviselőink puhítása szintén létfontosságú.

Pifkó Krisztián