Felhívás!

 Egyéb kategória  |   2020. április 22., szerda

A Villanypára Egyesület felhívást tesz közzé az az Európai Bizottság Európai Rákellenes Tervéhez kapcsolódó nyilvános konzultációra, amelynek keretében a Bizottság a polgárok, betegek és gondozók, valamint egészségügyi szakemberek és szervezetek véleményét várja. Úgy gondoljuk, hogy a magyarországi e-cigarettát használók nézeteinek és tapasztalatainak Bizottsághoz való becsatornázása kiemelten fontos, annak érdekében, hogy ezáltal hozzájáruljanak egy olyan európai rákellenes terv kidolgozásához, amely figyelembe veszi az e-cigarettát használók érdekeit és az elektromos cigaretták hagyományos dohánytermékekhez képest potenciálisan kevésbé káros hatásait.

Link: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12154-Europe-s-Beating-Cancer-Plan

1. A dohányzásról való leszokás

Az Európai Rákellenes Terv Ütemterve szerint „a beavatkozásnak mérlegelnie kell az adózás központi szerepét az alkohol és a dohányzás csökkentésében, különös tekintettel a fiatalok visszatartására a dohányzástól és túlzott alkoholfogasztástól”.

A Tervnek a fentiek mellett figyelembe kell vennie azon politikákat és eszközöket is, amelyek ösztönzik az e-cigaretta termékek dohányosok általi használatát. Az Egyesült Királyságban és Franciaországban egyaránt egyértelmű összefüggést mutattak ki az elektromos cigaretta használata és a dohányzás előfordulásának csökkenése között. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy mindkét ország bevonta az e-cigaretták használatának terjesztését a „stop dohányzás” kampányába. A becslések szerint, az Egyesült Királyságban a 2017. évi adatok szerinti 7 millió dohányosból, 69.930 ember hagyta abba a dohányzást az e-cigaretta használata miatt.

Ugyanezen tanulmány szintén kimutatta, hogy a valóságban az e-cigaretta használata hatékonyabb a dohányzásról való leszokásban, mint a nikotinpótló terápia vagy a segítség nélkül történő leszokás. Ettől függetlenül, egy másik ellenőrzött klinikai vizsgálatot alkalmazó tanulmány pedig kimutatta, hogy az e-cigaretta termékek kétszer annyira hatékonyak a dohányzásról való leszokás támogatásában, mint a nikotinpótló terápia.

2. Rák megelőzés

A Tervnek figyelembe kell vennie azokat az intézkedéseket, amelyek növelik az e-cigarettára való áttérés arányát, mivel egyértelmű jelek mutatnak arra, hogy ezen termékek kisebb rákkeltő kockázattal járnak.

Nem csak tudományos konszenzus mutatkozik abban, hogy az e-cigaretta használata kevesebb rákkeltő anyagnak való kitettséget eredményez, mint a hagyományos dohánytermékeké, de független kutatók klinikai vizsgálatokkal azt is bemutatták, hogy a rák biomarkerei a vérben és a vizeletben hasonló módon csökkennek az e-cigarettára való áttérés után, mint a dohányzás abbahagyása esetén.

3. Egyenlőtlenségek az egészségügy terén

A Tervnek el kell ismernie az ártalomcsökkentő alternatívák szerepét a dohányzással kapcsolatban fellépő társadalmi egyenlőtlenségek kezelésében.

A dohányzással összefüggő rák kapcsán mutatkozó társadalmi egyenlőtlenségek csökkenthetők az olyan ártalomcsökkentő alternatívák felkarolásával, mint az e-cigaretta és a nikotinpárna, amelyek segítik ezen társadalmi egyenlőtlenségek kezelését.

4. A betegeket tapasztalatainak javítása

A Tervnek vizsgálnia kell az e-cigaretta használatának szerepét a rákkezelésben részesülő betegek tapasztalatainak javításában.

A betegek az e-cigarettát hatékonyabbnak ítélték meg a rákkal összefüggő stressz csökkentésében, mint a nikotinpótló terápiákat, és úgy jellemezték őket, mint kevésbé addiktív, kevésbé megbélyegző és olcsóbb alternatívák a hagyományos cigarettához viszonyítva.

5. Diagnosztizálás javítása

A Tervnek vizsgálnia kell, hogy az e-cigaretta használata hogyan csökkenti a rák késői diagnosztizálásának kockázatát.

A dohányzáshoz kapcsolódó stigmák késlelthetik a rák felismerését, amely megakadályozható az e-cigaretta használatával. Kutatások kimutatták, hogy a rákos betegek esetében a dohányzáshoz kapcsolódó megbélyegzés késleltetheti az orvosok felkeresését, amely így késői diagnosztizáláshoz és ezáltal rosszabb kilátásokhoz vezet a betegségből való felépüléssel kapcsolatban.

Mindenkit arra kérünk, aki tud csatlakozzon a konzultációhoz a fenti szempontokat figyelembe véve, segítse az elektromos cigaretta hazai és európai megítélésének kedvezőbb helyzetét, támogassa az Egyesület ebbéli tevékenységét.

Köszönettel:

Villanypára Egyesület Vezetősége