Hogyan kezdj neki?

 Tudnivalók  |   2013. augusztus 29., csütörtök

Ahhoz, hogy valaki sikerrel álljon át a hagyományos cigarettáról az elektromosra, ahhoz nincs szükség különösebb akaraterőre, kitartásra. Mindössze nyitottnak kell lenni egy kicsit. Sokan sokféle tapasztalattal bírnak, de általánosságban elmondható, hogy aki „normális”, „használható” eszközzel próbálkozik, az ha teljes sikert nem is mindig, de legalább részsikereket elér.

A kulcs maga az eszköz. Ha ez nem jó, akkor csak kínlódás, csalódás van. Az elektromos cigarettázáshoz kétféle dologra van szükség: Az egyik maga az eszköz, ami egy akkumulátor és egy olyan készség, ami a folyadék párologtatását végzi, valamint maga a folyadék. Ez utóbbit hívjuk liquidnek, míg előbbi maga az elektromos cigaretta.

Amit én kezdőknek javasolnék, az az ár minőség viszony miatt mindenképpen valami eGo kompatibilis eszköz. A cigarettához képest ez nagyobb méretű, de ez az a terület, ahol igenis számít a méret. (Csak érdekesség, hogy az elektromos cigaretta ugyan nagyobb, ha egy szál cigarettához viszonyítjuk, de kisebb ha egy egész doboznyihoz.) Az akkumulátorokról általánosságban igaz, hogy a teljesítménnyel arányosan növekszik a méretük. A belépő szintű akku, amely olyan dohányosnak jó, aki napi egy doboz dohányzást akar kiváltani, 650mAh-ás. Ebből léteznek feketék, fehérek és mintásak is. Hölgyeknek ez utóbbit szoktam javasolni. Áruk változó, de nagyságrendjében 3,700.- Ft körül kezdődnek.

Hölgyeknek Uraknak

Flower Girl Red 650mAh
3,642.- Ft. Pl.: itt

eGo Mini Kék 650mAh
4,000.- Ft. Pl.: itt

Szükség lesz természetesen töltőre is hozzá, amely általában USB csatlakozót igényel, vagy egy 220V-os USB átalakítót. Ezek ára 1,000.- és 1,500.- Ft. körül mozog.

USB töltő pl. itt, vagy itt – 220V-os átalakító pedig itt, vagy itt.

Kell még egy ún. patron, amely a folyadékot (liquidet) tartalmazza és amely a gőzt állítja elő. Ebből millió féle van. Olyat érdemes venni, amelynek a fűtőszála (kazánja) cserélhető. Én megbízhatósága miatt a Halmizer Evolution-t (más néven pl. Helix) szoktam javasolni. Ez egy nagyon bevált, megbízható patron. Kapható színesben is és az ára is barátságos.

Hölgyeknek Uraknak

Halmizer Evolution piros 1.8 Ohm
1,742.- Ft. Pl.: itt

Helix V3
1,900.- Ft. Pl.: itt

Hozzá való kazán: itt, vagy itt.

Úgy lehet kalkulálni, hogy a kezdeti megvásárlást követően átlagban havonta egy kazánra lesz szükség.

Fontos tudni, hogy az akkumulátor feszültsége és a kazán (patron) ellenállása összefüggésben áll. 3,7V-os akkuhoz 1,8Ohm-os kazán való. (A fenti linkeken egymáshoz tartozó eszközöket válogattam össze!)

Az is fontos, hogy a forgalmazók általában ún. szettekbe összecsomagolnak összetartozó eszközöket. Ráadásul ezeket csomagban kedvezménnyel adják:

Hölgyeknek Uraknak

V42 Ladies Economy Red
5,942.- Ft. Pl.: itt

eGo Mini Helix Kék Starter
7,300.- Ft. Pl.: itt

A másik szükséges dolog a liquid.

Erről azt fontos tudni, hogy különféle ízesítésekben kapható, de egyik sem lesz olyan, mint a cigaretta. Már csak azért sem, mert nincs benne pl. kátrány. Vannak hasonló dohány ízek, de nincs általános érvényű szabály. Itt sajnos csak a próbálgatás segít. Bizony meg kell kóstolni.

Ráadásul ahogy elhagyja a dohányos a cigarettát, az ízlelése is változik és ezért az is könnyen lehet, hogy ami két hete még ízlett, az ma már nem. Nem egyszerű dolog. Éppen ezért azt javaslom, hogy kezdetben csak kisebb (10ml) mennyiségeket rendeljünk és bizony próbáljunk ki 5-10 ízt is.

Liquidet millió helyen lehet vásárolni (Google a barátod!), de a liquidnek egy fontos tulajdonsága annak nikotin tartalma. Ma magyarországon a nikotin tartalom engedélyezettsége zavaros. (Lásd írásunkat!) A forgalmazók nem igazán merik tartani, mert félnek a hatósági eljárásoktól. Egy helyről azonban – bár ez nem magyar cég – magyar nyelvű webáruházban is tudsz nikotin tartalmú liquidet rendelni. Innen. Nekem személy szerint innen az RY3 kimondottan ízlett.

A feltüntetett mg értékek a nikotin tartalmat jelzik. Ha „kék” cigarettát szívtál eddig, akkor a 12mg-os való neked. Azzal fogsz tudni könnyebben átállni, mert abban van annyi nikotin, amennyit eddig a cigarettából szereztél meg. Ha gyengébbet szívtál, én személy szerint akkor is a 12mg-os töménységűt javaslom. (Majd legfeljebb kevesebbet gőzölsz.)

Ha mindezek egyben vannak, akkor gőzre fel! Az a jó, ha akarod az elektromos cigarettát a cigi helyett, de nem éled meg kényszerként. Ha „kell”, akkor gyújts rá, ha meg bírod állni, akkor inkább pöfékelj párat az elektromossal! Ha csak egy hetet elvagy cigaretta nélkül, akkor már nagyon fogod érezni, hogy mennyire más is a világ cigaretta nélkül.

Remélem segítettem.

Dovi

Ne feledd, hogy mások tapasztalatait is érdemes elolvasnod a fórumban. Meg úgy egyáltalán. Sok segítőkész embert találsz ott.

Nyilatkozat: Eléggé el nem ítélhető módon, jelen sorok elkövetéséért és megjelentetéséért annak írója semmiféle ellentételezésben nem részesült. Ezt természetesen az érintett fájlalja leginkább. 🙂 Azért azt, illetve azokat javasoltam, amelyek ott fenn vannak, mert szerintem azok a legalkalmasabbak.