Kártékony divat

 Egyéb kategória  |   2022. február 14., hétfő

eldohato3_2.jpg

Az eldobhatós az e-cigik fast fashionje? Igen kedves olvasó, jól olvastad. Most nézel magad elé, ez meg mi a franc? De hadd mutassam meg neked, hogy ez a párhuzam sajnálatos módon nagyon is igaz. Az alábbi gondolatok nem a saját fejemből pattantak ki, a párhuzamot, a lányom látta meg a két téma között, és mint apa mit is tehettem volna, igazat adtam neki.

 

Nos kezdjük azzal, hogy mi is az a fast fashion?

 

A fast fashion annyit tesz: gyors divat vagy idénydivat, azaz minél gyorsabban és minél olcsóbban előállított „eldobható” divat. Hányszor hallottuk már, hogy a divat elmúlik, a stílus örök. Ez nem is lehetne ennél igazabb napjankban, ma már tucatszámra ontják ki a fast fashion cégek az újabbnál újabb kollekciókat. Ma már nem tavaszi-nyári, őszi-téli kollekció van, már hetente kapod a frissebbnél frissebb modelleket, amik a legnagyobb divatházak kollekcióit másolva elérhető áron lehetnek ruhatárad részei. Ez tök szuperül hangzik, nem? Nem, a baj a mai fogyasztói társadalommal az, hogy belénk sulykolják, a vásárlás boldogít. Valóban boldogít, levezethetnénk milyen biokémiai folyamatok mennek végbe az agyunkban, amikor vásárolunk, de nem erre szeretném terelni a gondolataitokat, hanem arra, hogy ez a pillanatnyi boldogság valójában nem csak most, csak neked 3999 Ft-ba került. Ez a kis szerotonin löket emberek kisemmizésébe, éhbérért dolgoztatásába, sokszor életveszélyes körülmények közötti munkavégzésbe került. Szennyezett folyókba, piszkos levegőbe, évi 92 tonna felesleges hulladékba és még sorolhatnám mennyire kártékony. Észre sem vesszük és felhasználóivá válunk egy olyan rendszernek, ami rendkívül okos módon arra van kitalálva, hogy mindig visszatérjünk. Feltalálták az arany formulát ((újdonság varázsa + silány minőség) x alacsony árak = mindig visszatérő vásárló), amitől ha tetszik, ha nem, mindig be fogsz térni és őket fogod választani, mert mindenki számára elérhetőek, de a környezetre mért hatásaikról, vagy az emberek kisemmizéséről valahogy sohasem esik szó.

 

Elértünk ahhoz a ponthoz amikor szeretném, ha most mindezt átgondolnád, csak eldobhatós e-cigivel.

 

Mindig megújul, mindig friss, mindig vonzó és rövidtávon olcsó. Ezek a termékek ugyanúgy építenek a trendekre akárcsak a fast fashion, és ugyanolyan gyorsasággal is tudnak reagálni és piacra dobni a legújabb ízt, a legújabb formát. A designok mindig nagyon ott vannak, olyan kis praktikusak is, mert csak használom aztán eldobom és vehetek újat (gondolj az aranyformulára!) A szomorú valóság az, hogy ezeknek a környezeti hatásai szintén elszomorítóak. 2015-ben 58 millió e-cigarettát adtak el az USA területén csak a kisboltokban és nagyobb élelmiszerboltokban, nem számolva a  vape shopokat és az online boltokat! Ebből az irdatlan mennyiségből 19.2 millió volt eldobhatós, ez számomra felfoghatatlan mennyiségű szemét. Sajnos az emberiségnek nem erőssége környezete tisztán tartása, így hát el tudjuk képzelni, hogy mi lett a rengeteg eldobhatós cigi sorsa… Az a tény, hogy az eldobhatósok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, számomra elszomorító és csak az egyre növekvő szeméttengerhez adunk velük. Anyaguk nem újra hasznosítható műanyag, nincs visszagyűjtés,a lítium elemek szinte mindig a lehető legalacsonyabb minőségűek (hisz eldobhatósak, nem hosszútávú használatra vannak kitalálva). Azt az apróságot már meg se említem, hogy ezzel az eldobott lítium elemmel épp egy többször használatos akkumulátortól vettük el az alapanyagot, melynek minimum 300X hosszabb az életciklusa. Ha ezeket nem a helyes módon ártalmatlanítják, hanem csak kidobják a szemétbe, vagy eldobják az út mentén nedvesség hatására rövidre zárhatnak, erdőtüzeket okozhatnak, vagy szeméttelepeket boríthatnak lángra, akár a saját otthonodat is. A lítium maró hatású, és eléget mindent, ami él és mozog. A probléma az, hogy ezekre az új és mindig megújuló technológiákra nincsenek úgy korlátozások, szabályozások. Nem ellenőrzi senki, hogy mi történik a több millió darab eldobott e-cigivel.

eldobhato2.jpg

És nem csak ez a baj. A Magyar szabályozás ellentmondása, hogy nikotinos ízesített liqudeket nem lehet hivatalosan árulni. Az eldobható e-cigaretta megnyitotta a feketepiacot mindenki számára, aki csak nyerészkedni akar ezen a divathullámon. Miért is olyan nagy baj ez? A válasz végtelen egyszerű. Maga a termék semmiféle hozzáértést nem igényel, sem a felhasználó, sem a „nepper” részéről. Mindenféle szemét bekerül ezekből az országba, ellenőrizetlen módon, kétes ellátási láncokon keresztül. Az „eladók” az összes divatos közösségi felületen jelen vannak és kontroll nélkül bárkit kiszolgálnak. 50ml/mg-os nikotin tartalmú 600-2300 slukkot tartalmazó eszközök árasztották el egész Európát. Ez a helyzet nem fogja előrébb vinni az e-cigaretta megítélését sehol a világon.

 

Sokat beszélünk az ártalomcsökkentésről, de most szeretném, ha a természeti környezetünk védelmére is gondolnátok (ha már az EU okos bürokratái erre nem gondoltak, pl: 10ml-es utántöltő PET palack).

 

 

Na de akkor mi a megoldás? Én azt gondolom, hogy akárcsak a divatban itt is jobban jársz, ha utána nézel annak, hogy mit veszel magadnak. Fektesd a pénzed jó minőségű elektromos cigarettákba, amik évekig hű társaid lesznek, ha aksit kell cserélned győzödj meg róla, hogy nem csak eldobod, hanem elemgyűjtő helyen adod le, válassz olyan termékeket, amik újra hasznosítható anyagokat használnak. Természetesen nem azt mondom, hogy a jobb minőségű e-cigaretták egyáltalán nem ártanak a környezetnek. Azt mondom, hogy mint mindennek ennek az éremnek is két oldala van és rajtad múlik, hogyan próbálod az ártalomcsökkentést becsempészni a mindennapjaidba is.
Ui: Szeretném megköszönni mindenkinek, aki a cikkek létrejöttében a segítségemre van, különösen Charlie barátomnak, lányomnak és a feleségemnek 🙂

Ficsor Zoltán

Villanypára Egyesület