Kezdeményezzük a tárgyalások folytatását

 Hírek, információk  |   2013. október 10., csütörtök

A Villanypára Egyesület nevében, az Európai Parlament döntését követően, kezdeményeztük a korábban e döntés előrehaladásának függvényében felfüggesztett tárgyalások újra indítását a Dr. Szócska Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársággal. A levél az alábbi:

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA
Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Dr. Szócska Miklós részére

Tárgy: Szakmai konzultáció folytatása

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

Mi, a Villanypára Egyesület – mint az elektromos cigaretta felhasználóit tömörítő civil szervezet – támogatóink és szimpatizánsaink, elismeréssel tekintünk az államtitkárság tevékenységére, amelyet a dohányzás visszaszorítása érdekében tesz. Mint előző tárgyalásaink alkalmával is kiderült, Önök és egyesületünk egyetért abban, hogy a dohányzás az egyik legjelentősebb társadalmi probléma, amelyben nem nélkülözhető az állami beavatkozás, a szabályozott keretek között történő visszaszorítás és megelőzés.

Ezt a munkát lehetőségeinkhez mérten támogatni kívánjuk és ennek szellemében kezdeményeztünk kapcsolatfelvételt az Ön államtitkárságával. Céljaink változatlanok.

Az Ön által részünkre megküldött, 2013. február 5-én kelt, 1714-2/2013/NÜF iktatószámú levelében azt javasolja, hogy az Európai Unió dohánytermék irányelv tervezetének előrehaladása mentén folytassuk a közös munkát.

Mint azt Ön is bizonyára pontosan tudja, az Európai Parlament ez év október 8-án elfogadta ezt a tervezetet. Ennek apropóján javasoljuk, hogy a tervezetben foglaltakat irányadónak tekintve folytassuk a tárgyalásokat.

Örvendetes és általunk üdvözölt tény, hogy a képviselők többsége – a magyar küldöttek többségével – felismerte azt az általunk korábban is hangoztatott elvet, mely szerint a nikotin önmagában nem gyógyszer, így helye nem a patikában van és szavazatával ennek megfelelően alakította a tervezetet. Értetlenül és megütközéssel állunk az előtt, hogy a magyar szociáldemokrata képviselők egységesen a patikába kényszerítenék az elektromos cigarettához is használt nikotint, ezáltal sok ezer honfitársunk életét veszélyeztetnék.

Állítjuk, hogy az elektromos cigaretta használata nem dohányzás, de önmagában nem is dohányzásról leszoktató eszköz. „Mindössze” a nikotin bevitel egy alternatív formája, amely összehasonlíthatatlanul kevésbé ártalmas, mint a cigaretta. Éppen ezért azt kérjük, hogy az Ön által irányított államtitkárság, az ezzel kapcsolatos állásfoglalását vizsgálja felül és az Európai Parlamenti döntéssel összhangban módosítsa, vagy vonja vissza.

Azt várjuk ettől a döntéstől, hogy megfelelő felvilágosítás mellett újra legális módon vásárolható lesz nikotintartalmú utántöltő az elektromos cigarettához és így a ma még dohányzók, egyre nagyobb hányada dönthet e mellett az alternatíva mellett. Ez a fogyasztói magatartás, melyben a dohányzás helyett az elektromos cigarettát választják, már középtávon is kimutathatóan javulást hoz egészségi állapotukban, közérzetükben.

Egyesületünk ennek szellemében kíván a jövőben dolgozni – ehhez ajánljuk partnerségünket.

Villanypára Egyesület, 2013. október 9.

 

Kovács Dániel
elnök