Legfrissebb tanulmányok

 Tudnivalók  |   2015. november 09., hétfő

Mostanában számos sajtóhír, szakértő hivatkozik a legfrissebb kutatási eredményekre, miközben elavult, már meghaladott állításokat fogalmaz meg. Az alábbiakban összefoglaljuk a valóban legfrissebb eredményeket.

A CDC jelenti: az e-cigaretta segít a leszokásban

Az egy éven belül leszokott dohányosok 55 százaléka használt már e-cigarettát korábban, szemben azzal a 40%-kal, akik próbálták ugyan, de nem szoktak le. A jelenleg is e-cigarettát használók aránya mindösszesen 20 és 12%. Ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy az e-cigaretta igen jelentős szerepet játszik abban, hogy a dohányfogyasztókat távol tartsa halálos szenvedélyüktől.

A brit NHS javasolja az e-cigarettát!

A Public Health England (az angol Közegészségügyi Hivatal) bejelentette, hogy az elektromos cigaretta használata 95%-kal kevésbé ártalmas, mint a dohányzás. A kutatási anyag forradalmi jelentőségűnek bizonyult és mostantól a dohányosok számára is ennek szellemében nyújtanak segítséget.

Károsabb, mint a cigaretta? NEM!

Az elektromos cigaretta által kibocsátott gőzből hiányzik a dohány elégetésekor felszabaduló több ezer vegyi anyag, így az a 400 közismerten rákkeltő vegyület is, amely a dohányfüst elválaszthatatlan eleme. Az e-cigarettában található folyadék hevítésekor felszabaduló néhány, az egészségre ártalmas vegyület koncentrációja rendre az egészségügyi határértékeken belül marad, ezek mennyisége a hagyományos cigaretta füstjében található mennyiségekhez képest elenyésző. Az elektromos cigaretta használata a jelenlegi becslések szerint legalább 95%-ban kevésbé egészségkárosító, mint a hagyományos dohányzás.

Irritációt okoz a propilén-glikol?

A propilén-glikol mind a kozmetikai-, mind az élelmiszeriparban előszeretettel alkalmazott adalékanyag, besorolása szerint az egészségre nem ártalmas. Pontosan ugyanezt a propilén-glikolt szokás egészségügyi szprékben és inhalátorokban vivőközegnek, valamint kórtermi levegő fertőtlenítésére is használni.

Egy 2014-es tanulmány az asztmás dohányosok egészségi állapotában jelentős javulást figyelt meg, miután az alanyok a hagyományos dohányzásról az elektromos cigarettára váltottak.

A glicerin belélegzése a tüdőben gyulladásos állapot kialakulásához vezethet?

A növényi glicerin alkohol, és nem lipid, így nehezen tudna lerakódni a tüdőben zsírként, ami a betegség kiváltó oka lehetne.

A passzív elektromos cigarettázás káros?

Megállapításra került, hogy az elektromos cigarettának nincs semmiféle, a passzív dohányzáshoz hasonlatos, a környezetre gyakorolt káros hatása, már csak azért sem, mert eleve nincs a dohányzáshoz hasonlatos egészségkárosító hatása.

A formaldehid koncentrációja magas az elektromos cigaretta párájában?

Az első megjelenéseket követően – napokon belül – cáfolva lett ez a feltételezés. A dohányfüstben bizony átlagosan ötvenszer annyi formaldehid található, mint az elektromos cigaretta párájában.

Cikkünket folyamatosan frissítjük. Észrevételeket, javaslatokat a web@vaper.hu címre várunk!