Megszületett az első!

 Hírek, információk  |   2014. június 21., szombat

Az elektromos cigaretta jogi szabályozása Magyarországon

Eötvös József Főiskola, Kriminál Andragógia Szak
Konzulens: Vuityné Dr. Pálity Ibolya Főtitkár, címzetes főiskolai docens
Készítette: Nemes László Baja, 2014

Bevezetés

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb társadalmi problémája. Minden ötödik dohányos a dohányzás szövődményeibe hal bele. Erről a káros szenvedélyről nehéz leszokni, ez a dohányzók mindössze 3%-nak sikerül önerőből, segédeszköz nélkül. A dohányzásról való leszokást segítő eszközök (nikotinos tapasz, nikotinos rágógumi) hatékonysága megkérdőjelezhető, kutatások szerint az ilyen segédeszközöket igénybe vevő dohányosok 7%-a tud sikeresen leszokni a cigarettáról.

Mi is a dohányzás pontosan?

Élvezeti célból a dohánylevél bármilyen eszközzel történő elégetése.

A dohányzás története:

A homo sapiens kifejlődése óta ismert, hogy bizonyos növényeket elégetve, vagy izzásig hevítve, füstjüket belélegezve bódító, élénkítő hatást érhet el az ember. A civilizáció akkor találkozott először a dohányzással, amikor Kolumbusz amerikai látogatásai után említéseket tett az általa látott pipázó indiánokról. A szokás Európában gyorsan elterjedt, 1612-ben kezdték meg a dohánylevél „nagyüzemi” termesztését Virginiában. A dohányzás népszerűsége továbbra is töretlen maradt, 1639-ben már 750 tonna dohányt exportáltak Európába. A dohányzás káros következményeiről már igen korán, 1602 előtt tudtak, ekkor született meg az első dohányzás ellenes rendelet. Az 1900-as években a káros hatásokra tekintettel megszülettek az első dohányzást korlátozó rendelkezések1. A 2000. évi adatok szerint a világon 1,22 milliárd ember dohányzik. Különösen nagy a dohányzás népszerűsége a fiatalok körében, a 13-15 éves korosztály mintegy 20%-a dohányzik.

Az elektromos cigarettában nincs égés és legfőképpen nincs dohánylevél. Ebből következik, hogy nem vonatkoznak rá a dohányzással kapcsolatos törvények.

Az elektromos cigaretta habár a felhasználók gyakran fél éven belül teljesen elhagyják a használatát, nem egy leszokást segítő eszköz, hanem egy kevésbé ártalmas alternatíva a dohányzásra, amely csökkenti annak veszélyeit. Ez a termékcsoport tehát nem a nemdohányzókat szeretné meggyőzni, hanem azoknak a dohányosoknak nyújt segítséget, akik a hagyományos eszközökkel nem tudták elhagyni a hagyományos dohánytermékeket. Az eszköz egyre nagyobb teret hódít magának nem csak Magyarországon, de szerte a világon. A forgalmazók adatai szerint Magyarországon 10-20 ezer aktív elektromos cigaretta használó él. A használók száma napról napra növekszik, az eszközök fejlődnek.

Dolgozatomban a jogi szabályozást és annak hátterét kívánom megvizsgálni.

Előzetes elképzelésem az volt, hogy a szabályozást a témában nem kompetens jogalkotók szerkesztik, ezért lehetséges, hogy egy bizonyítottan hatékony, a dohányzás kockázati tényezőit csökkentő eszköz hasznos működéséhez elengedhetetlen anyagot a hazai piacon beszerezhetetlenné tették.

Feltételeztem továbbá azt is, hogy a szabályok hatására, a felhasználók visszatérnek az elektromos cigarettáról a hagyományos dohányzásra.

Szeretném szemléltetni, hogy mit is jelent az, ha valaki elkezd elektromos cigarettát használni és milyen nehézségekkel kell megküzdeniük ezeknek az embereknek.

Amikor valaki fejében megérlelődik az elhatározás, hogy leszokjon a dohányzásról, az általában nem ok nélkül történik. Ezt kiválthatja az, hogy családtag, ismerős a dohányzás miatt betegedett meg, saját maga betegedett meg, vagy saját maga retteg attól, hogy meg fog betegedni. Ilyenkor megtörténik a felismerés is, hogy az eddigi dohányzással töltött évek alatt, egy olyan úton járt, amiről iszonyatosan nehéz lesz letérni. Egyszerűen nem érzi magát biztonságban, bűntudatot érez minden elszívott szál cigaretta után. Az első kudarcba fulladt leszokási kísérletek még jobban felerősítik ezt a félelmet, ennek okán még nehezebb lesz letenni a cigarettát. Ha egy dohányosnak sikerül „leszokni” a cigarettáról pár hónapra, vagy akár évekre, elég csupán egyetlen gyenge pillanat, és a dohányos újra elindul a lejtőn lefelé. Lépcsőzetesen szokik vissza, s jellemzően a „leszokás” előtti cigaretta adagjának a többszörösét szívja el, ugyanis a függés soha nem múlik el. Valamilyen szinten a leszokott dohányos mindig vágyakozni fog a cigarettára. Az elektromos cigaretta létrejötte előtt ez valóban egy nagyon nehéz, szinte járhatatlan út volt, bármilyen komoly következmény elől is szeretett volna elmenekülni a dohányos.

Ez a folyamat tehát egyértelműen kapcsolódik a lifelong learning koncepciójához, ez is tanulásnak számít valamilyen szinten. A bizonyíték erre az, hogy a koncepció megállja a helyét annak alapján, hogy a legidősebb ember, aki kitöltötte kérdőívemet 67 éves volt.

Mikor az e-cigaretta elterjedt hazánkban, rengeteg dohányos számolt be arról, hogy ez az egyetlen igazán hatékony eszköz, amivel valóban elhagyható a dohányzás, ráadásul a hagyományos leszokási kísérletekhez képest gyakorlatilag jelentős erőfeszítések megtétele nélkül.

Azonban ez a módszer sem működik elszántság nélkül. Egy kezdő e-cigaretta használónak rengeteg nehézsége akadhat az eszközzel, főleg ha tájékozatlanul vásárolja meg azt. Fontos tisztában lennie azzal, hogy az e-cigarettának, bár Magyarországon így nevezték el, valójában semmi köze nincs a dohányzáshoz, ezért a felhasználás módja is különbözik attól. El kell fogadnia, hogy nem olyan a formája, mint egy cigarettának, nem olyan az íze, és a legfontosabb, hogy bizonyos időnként karban kell tartani, hiszen bizonyos egységei idővel elhasználódnak. Az elektromos cigaretta hátrányai: A cigarettáénál nagyobb „füst” (gőz), könnyen zavarhatja a használó környezetét, mivel az a laikus embereket a cigarettára emlékezteti. Nagyobb mérete miatt egy kezdő furcsának találhatja azt egy cigaretta után. Nikotinos folyadékot külföldről, körülményesen lehet beszerezni, ezzel gyakorlatilag megkerülve a törvényt. Karbantartás iránti igényessége nagyobb a cigarettáénál, hiszen azt miután elszívta, csak eldobja a dohányos. A piac szerteágazósága miatt nehéz a termékek között naprakésznek lenni, kezdőként könnyű eltévedni a különböző típusok között.

Ezeket a nehézségeket könnyen leküzdheti a kezdő, ha tájékozódik. Az interneten rengeteg anyag található a témában ma már magyar nyelven is, különböző gyártók különböző termékeiről részletes leírások, videók formájában. Ha ezt a tudásanyagot egy 67 éves ember kezdőként el tudja sajátítani, akkor ez gyakorlatilag bárkinek sikerülhet.

Mikor a felhasználó elkezd e-cigarettázni, úgy érzi, mentesül a dohányzást korlátozó intézkedések alól. Jogilag ez így is van, de a nemdohányzók döntő többségének szemében ez még mindig dohányzásnak számít. A használóknak meg kell tanulniuk különbséget tenni olyan helyzetek között, mikor használhatják az eszközt és mikor nem zavarnak vele senkit.

Az e-cigarettára váltás hatalmas örömöt képes okozni a felhasználóknak, mentesülnek a cigaretta szívása által okozott bűntudattól, általános közérzetük és életszínvonaluk sokkal jobb lesz, egyfajta megelégedettséget képes okozni.

Az elektromos cigaretta definíciója

Az elektromos cigaretta egy elektronikus eszköz, használata közben e-liquidet (utántöltő folyadékot) párologtatunk el, ezt a párát inhalálva a dohányzáshoz hasonló élményt élhetünk át.2

Az elektromos cigaretta története

Az elektromos cigaretta globális története

Az elterjedt tévhittel szemben, az elektromos cigarettát nem Kínában találták fel 2000-ben.

Az 1929-1933-ig tartó nagy gazdasági világválság idején sok egyéb élvezeti cikk mellett, a dohánytermékek forgalmát is korlátozták. Ezekből az intézkedésekből következett, hogy bár a csempészet egyre nagyobb méreteket öltött, korlátozott hozzáférhetősége miatt az emberek próbálták különböző módszerekkel gyakorolni káros szenvedélyeiket. 1927-ben az Egyesült Államokban Joseph Robinson mutatta meg a nagyvilágnak az ""elektromos párologtató"" névre keresztelt felfedezését. Mint minden egyes termék, az e-cigaretta fejlesztéséhez is rengeteg idő, megannyi szakértő, s temérdek papírmunka kellett. Az e-cigaretta ötlete az 1920-as évek óta ismert, s ezalatt számtalan megoldási s kivitelezési ötlettel állt elő rengeteg szakember.

1930-ban Robinson szabadalmát elfogadták, s a találmányát forgalmazni kezdték. Ugyan a készülék nem a dohányzás alternatívájaként jött létre, felépítését s dizájnját illetően sokban hasonlít a modern kori elektromos cigarettákhoz.

A gazdasági világválság végeztével a dohánytermékek forgalmazását és áramlását korlátozó törvények eltörlésre kerültek, s Robinson találmánya feledésbe merült.

Robinson szabadalma
Robinson szabadalma

Az elektromos cigaretta nem is került elő 1963-ig, amikor is Herbert Gilbert az Egyesült Államokban Pennsylvania államban bemutatta új találmányát, a „füstmentes dohány nélküli cigarettát”.

Gilbert szabadalma
Gilbert szabadalma

Találmányát dohányosoknak ajánlotta, mert a használati élmény melyet az eszköz biztosított, hasonlított a cigaretta által nyújtott élményre. A készülék mindezt füst és égés nélkül érte el. Ekkoriban a találmány még nem tartalmazott nikotint, csak aromákkal ízesített párát bocsájtott ki. Az eszközt biztonságosan élvezhették a vásárlók, a dohányzás káros hatásai nélkül. Az 1965-ben forgalomba került készülékkel Gilbert még egy újságcikkben is szerepelt. A cikk írója úgy vélte, Gilbert találmányában egészségügyi lehetőségek is vannak, például asztmás betegeknek a készülék segítségével egyszerűen juttathatnának gyógyszert a tüdejükbe. Azonban ahogy később kiderült, a propilén-glikol-on és a glicerinen kívül, a gőz által hordozott gyógy hatású készítmények, aromák és bármi, ami a füstmentes dohány nélküli cigaretta tartályában található, kicsapódik a szájpadláson és a torokban, így nem juthat el a tüdőig.

A következő említésre méltó esemény 2004-ben történt, amikor egy kínai gyógyszerész Hon Lik szabadalma napvilágot látott. Ő volt az első, aki a párologtató tartályába nikotint helyezett, ezzel teljesen kizárta a dohányzás elvonási tüneteit, s elérhetővé tett a világ dohányosai számára egy alternatívát, amire lecserélhetik a káros szenvedélyüket.

2006-tól már Európában is kapható az e-cigaretta, 2007-től már az Egyesült Államokban is.

Napjainkra Joseph Robinson 1930-as szabadalmától eljutottunk egy fejlődő önszabályzó piacig.3

Az elektromos cigaretta története Magyarországon

Európában és Magyarországon 2006-ban vetette meg a lábát az a-cigaretta. A termék magyarországi történetéről nem található szakirodalom, így a tájékozódáshoz az általam készített interjúkra kellett támaszkodnom.

Ekkoriban a mai kínálathoz képest kezdetleges eszközök borították el a piacot. Túlárazott kis kapacitású készülékeket forgalmaztak, azonban ez is elegendő volt ahhoz, hogy felkeltse a dohányzásról leszokni, átszokni kívánók táborának érdeklődését. A hivatalos forgalmazókon túl, illegális formában is rengeteg e-cigaretta érkezett az országba, amit jellemzően kínai piacokon, aluljárókban árultak. Főleg ezek az eszközök alapozták meg az elektromos cigaretta negatív hírnevét, mivel rossz minőségük révén korlátozottan voltak működőképesek. Az illegális eszközök vásárlóinak tábora két részre szakadt:

 • akik a rossz minőségű eszköz működését tapasztalva arra a következtetésre jutottak, hogy ez nem életképes dolog
 • akik még ebben is meglátták a lehetőséget, s kutatásokat végeztek, megvizsgálták a szakboltok kínálatát, használók véleményét.

2010 július 10-én elindult Magyarország elektromos cigarettával foglalkozó fóruma4. Itt a fórumozók megismerkedhetnek az új termékekkel, a boltok kínálataival, más fórumozók véleményével eszközökről, boltokról, folyadékokról. A fórum rengeteg tudást képes átadni a felhasználóknak, külön témarendszer foglalkozik a kezdőkkel, a haladókkal és a profikkal. Mára az említett weboldal látogatói közösséggé kovácsolódtak, rendszeres találkozókat tartanak. Gyakorlatilag a fórum a Villanypára egyesület szülőanyja.5 A fórumnak ma körülbelül 3 500 regisztrált tagja van, ezek közül aktív körülbelül 400-700 fő. Számos magyar fejlesztésű eszköz és utántöltő folyadék található a piacon. Ezek között találhatóak egyszerű kezdő készletek, s világszínvonalú mesterművek is. A Magyar termékek jellemzően kis szériában, manufaktúra jellegű cégek által készülnek. A kevés darabszám és a színvonalas minőségellenőrzés garantálja a kiváló minőséget.

Mi is az elektromos cigaretta?

Az elektromos cigaretta fő alkotó elemei6
Az elektromos cigaretta fő alkotó elemei

Akkumulátor:

Az elektromos cigaretta működéséhez szükséges villamos energia tárolásáról gondoskodik. A termék egyik legnagyobb veszélyét az akkumulátor hordozza magában, ugyanis nem megfelelő használat mellett, szélsőséges esetben akár fel is robbanhat. A gyártók lítium-ion, lítium-polimer, vagy lítium-mangán típusú akkumulátorokat alkalmaznak az eszköz működtetéséhez. Ilyen típusú akkumulátorokat használnak többek között: mobiltelefonok, zseblámpák, laptopok, hibrid autók, szerszámok, elektromos fogkefék működtetéséhez is. Az imént felsorolt eszközök használata közben is fennáll tehát az akkumulátor meghibásodása miatt történő személyi sérülés veszélye. A három felsorolt típus közül a legveszélytelenebb a lítium-mangán. Amennyiben ez a típusú védelem nélküli akkumulátor rövidzár esetén a 10-20 amperes erősségű villamos energia áramlása során eléri a kritikus hőfokot, csupán megduzzad, felülete egyenetlenné válik, személyi sérülést korlátozottan képes okozni. Azonban a lítium-ion és lítium-polimer összetételű védelem nélküli cellák használata több veszélyt hordoz magában.

Védett akkumulátor:

Az akkumulátorhoz egy biztonsági áramkör van csatlakoztatva, ami adott akkumulátor terhelhetőségétől függően, ha a cella veszélyes teljesítményt bocsájt ki magából, megszakítja az áramkört. Ezen akkumulátorokra jellemző, hogy kisebb áramerősséget képesek stabilan tartani, a védelem által megnövekedett belső ellenállásuk miatt nagyobb feszültségesést (térdelést) produkálnak. Az áramkör biztosítja továbbá, hogy a cella ne merüljön túl. Túlmerülés esetén egy lítium akkumulátor legjobb esetben is jelentősen veszít a teljesítményéből és kapacitásából, rosszabb esetben használhatatlanná válik. A legtöbb mobiltelefonban védelemmel ellátott akkumulátor található.

Védelem nélküli akkumulátor:

Amennyiben az akkumulátor nincs védelemmel ellátva, az imént felsorolt biztonsági funkciók hiányoznak a cellából. Ha egy ilyen lítium-ion, vagy lítium-polimer összetételű akkumulátor rövidzárba kerül, legrosszabb esetben akár fel is robbanhat, s forró elektrolittal boríthatja be a környezetét. A cella akár egy hibás szigeteléstől, egy meghibásodott kapcsolótól is rövidzárba kerülhet. A védelem nélküli akkumulátorokban túlmerülés elleni védelem sem található. Ezeknek a celláknak előnye, hogy magasabb áramerősség leadására képesek, kisebb feszültségesést produkálnak. Megfelelő karbantartás, kellő körültekintés mellett a védelem nélküli cellák is biztonságosan üzemeltethetők. Használat előtt ellenőrizni kell a cella szigetelését, a fogyasztó ellenállását, a cella feszültségét.

Az elektromos cigarettában típustól függően 90-5000 mAh kapacitású akkumulátorokat használunk. Ezek lehetnek fixen beépített, vagy cserélhető akkumulátorok. A teljesítmény, amit az eszköz használata közben igénybe veszünk, egy átlagos felhasználónál 5-20 watt, de szélsőséges esetekben akár 100-150 wattot igénybe vevő eszközt is alkalmazhatunk. Egy átlagos készülék áramkorlátja 2,5 amper, ez a legtöbb felhasználót kielégíti, ehhez az áramerősséghez jellemzően 10-12 watt teljesítmény társul.

Fűtőszál (kazán)

A kazán felépítése7
 

A kazán felépítése

Itt történik a folyadék elpárologtatása, itt képződik a gőz, amit a felhasználó inhalál. A kazán az akkumulátorra csatlakoztatott fogyasztó. A kazán ellenállásától és a feszültségtől függ, hogy mekkora teljesítményt, áramerősséget vesz igénybe a felhasználó inhalálás közben. Rengeteg különféle működési elvű kazán elérhető a felhasználók külön csoportjainak igényeire szabva. A használók választhatnak az egyszerű, gyakorlatilag eldobható kazánoktól az összetett, karbantartást igénylő bonyolult porlasztókig bármit.

Kazán felépítése:

 • Fűtőszál
 • Közvetítő anyag
 • Tartály (opcionális)

Fűtőszál:

Anyaga opcionálisan lehet: Kanthal, vagy króm-nikkel. Magas ellenállású huzal, ami tekercs formájában jelenik meg a kazánban. A tekercs közepében helyezkedik el a közvetítő anyag, ami a folyadékot szállítja. Mikor a tekercsen áram folyik át, az hőt termel, amely segítségével a közvetítő anyagból a folyadék elpárolog. Ilyen fűtőszálakat használnak például vízmelegítőkben, fűtőtestekben, hajszárítókban is.

Közvetítő anyag:

Lehet üvegszál fonat, vagy sodrat, sűrű szövésű rozsdamentes acélszövet háló, vagy pamut vatta.

 • Üvegszál: Nagy a hő teherbírása, a fűtőszál izzásig történő hevítésével tisztítható. Idővel szertefoszlik, ezért körülbelül havonta cserére szorul.
 • Rozsdamentes acélszövet: A tartályból a kapilláris hatás miatt a feltekert acélszövet hálón felitatódik a folyadék, így eljut a feltekert szövet tetején található fűtőszálhoz. Nagy a hő tehetetlensége, így lassabban reagál a kapcsolásra. Előnye azonban az üvegszálas anyagokkal szemben, hogy nagyon tartós, ezért ritkán kell cserélni.
 • Pamut vatta: Eredményesen szállítja a folyadékot, olcsón beszerezhető, azonban könnyen megéghet, ilyenkor cserélni kell.

Tartály:

Itt tárolódik a kazánban a még fel nem használt folyadék, innen szállítja el a közvetítő anyag a fűtőszál tekercs közepébe.

Kapcsoló:

Ez szabályozza az elektromos cigaretta működését, az eszköz csak abban az esetben működik, ha a kapcsoló zárja az áramkört. A kapcsoló lehet: Vákuum kapcsoló, (egy érzékelő segítségével vákuum hatására zárja az áramkört) nyomó gomb, vagy csúszó kapcsoló.

Folyadék:

Bár nem közvetlenül az elektromos cigaretta része, ez az az anyag, amit az eszköz elpárologtat, ennek a páráját inhalálják a felhasználók.

Összetevői:

 • Propilén-glikol
 • Glicerin
 • Víz
 • Aroma
 • Nikotin (opcionális)

Propilén-glikol:

Oldószerként alkalmazzák, jól oldódnak benne aromák, kihangsúlyozza az ízeket.
Felhasználása: élelmiszeripar, kozmetikumokban

Glicerin: sűrű édes folyadék, édesítésre használják
Felhasználása: élelmiszeripar-borászat

Víz

Aroma: Az aroma hatására lesz a gőznek íze, az elektromos cigaretta utántöltő folyadékokban élelmiszeripari aromákat használnak.

Nikotin: Ez okozza a „torokhatást”. Hasonló élményt ad a felhasználónak, mint a hagyományos dohányzás. 8

Tévhitek az elektromos cigarettával kapcsolatban

Ebben a fejezetben kiválasztottam azt a hét legelterjedtebb tévhitet, ami általában a témában laikus emberek eszébe jut az elektromos cigarettával szemben.

1. tévhit: Az elektromos cigaretta felrobbanhat

Az elektromos cigaretta abban az esetben robbanhat fel, ha az akkumulátora meghibásodik, vagy nem megfelelően használják azt. Ez idáig mindössze egy konkrét esetről tudunk, ami 2012 elején történt meg. Az Egyesült Államokban egy férfi saját készítésű elektromos cigarettájának akkumulátora egy súlyos konstrukciós hiba miatt robbant fel használat közben. Annak az esélye, hogy egy ilyen párologtató felrobbanjon, pontosan akkora, mint annak, hogy: egy laptop, egy mobiltelefon, egy elektromos kerékpár, vagy egy akkumulátoros csavarhúzó felrobbanjon és semmivel sem nagyobb. Sőt míg elektromos cigaretta felrobbanásából adódó személyi sérülés kapcsán csak az előbb említett esetet ismerjük, laptopok, mobiltelefonok robbanásáról megszámlálhatatlan mennyiségű esetet regisztráltak.

2. tévhit: Az elektromos cigaretta használata károsabb következményekkel jár, mint a dohányzás

A cigaretta elégetésekor létrejövő füst szén-monoxidot, nikotint, s több mint 4000 különböző anyagot tartalmaz, ezek közül több mint 40 bizonyítottan karcinogén, azaz rákkeltő hatású. Ezt a több mint 4000 anyagot a cigaretta dobozán csak „kátrányként” tüntetik fel. A kátrány 70%-a „letüdőzés” után a dohányos tüdejében marad, 30%-a távozik a tüdőből, majd a dohányos közelében tartózkodók lélegzik azt be. Ezt nevezzük passzív dohányzásnak. Az elektromos cigaretta gőze mindössze 3, vagy 4 összetevőből áll: propilén-glikol, glicerin, aroma, nikotin (opcionálisan). A nikotint kivéve egyik összetevő sincs hatással az emberi szervezetre ekkora koncentrációban, passzív dohányzás az elektromos cigaretta használata közben gyakorlatilag nem valósul meg. Az elektromos cigaretta kártékony hatása csak a nikotinra korlátozódik, amennyiben található benne. Az eszköz tehát káros, de a dohányzással összevetve elhanyagolható mértékű kockázatot hordoz.

3. tévhit: Az elektromos cigaretta illegális

Ez az állítás sem helytálló. Az elektromos cigaretta, mint eszköz nem illegális, egy átlagos háztartásban található alkatrészekből gyakorlatilag bárki összeszerelhet magának egy elektromos cigarettát. Alkatrészei olyan szinten elterjedtek, olyan széles körben használatosak, hogy a tiltás gyakorlatilag nem kivitelezhető. Az utántöltő folyadékra hatályos törvények annyiban vonatkoznak a fogyasztókra, hogy felhasználói mennyiségnél nagyobb mennyiséget nem tarthatnak maguknál. Tehát sem maga az eszköz, sem a folyadék nem tiltott, bárki használhatja, birtokolhatja legálisan.

4. tévhit: A nikotin rákot okoz.

A nikotin valóban képes farmakológiai, immunológiai, metabolikus hatások kiváltására, erős idegméreg, s erős függőséget okoz, azonban eddig még egyetlen vizsgálat sem bizonyította, hogy rákkeltő lenne. A nikotin felezési ideje a szervezetben nagyon gyors, mindössze 2 óra.

5. tévhit: Az elektromos cigaretta patronja halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat.

A boltokban kapható előre töltött patronok általában 0,2 ml űrtartalmúak. Nikotinból a halálos dózis 0.9 mg/testsúly kilogramm. Tehát egy átlagos 70 kilogramm tömegű ember esetében 63 mg nikotint kellene tartalmaznia egyetlen patronnak, hogy elérje a halálos értéket. Ehhez 315 mg/ml nikotin tartalmú utántöltő folyadékot kellene tartalmaznia az adott patronnak. Ez a szám teljesen valószínűtlen egy fogyasztásra kész, forgalmazott folyadék esetében. A legerősebb fogyasztásra szánt folyadék 24mg/ml nikotint tartalmaz. Ha ezzel megtöltünk egy 0,2ml űrtartalmú patront, az pontosan 4,8 mg nikotint fog tartalmazni. Ez a halálos adag 7,6%-a. Mivel ilyen magas koncentrációnál az eszköz használata már nem okoz élvezetet a felhasználó számára, gyakorlatilag lehetetlen elektromos cigarettával halálos mennyiségű nikotint a szervezetbe juttatni, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy a nikotin felezési ideje a szervezetben 2 óra. A nikotinos folyadék megivásából adódó elhalálozásra is kicsi az esély, mivel az aroma íze mellé a nikotin miatt egy igen kellemetlen csípős íz is társul. Ennek az íznek a mértéke függ a nikotin koncentrációtól. Tehát még ha valaki szándékosan öngyilkosságra szeretné is használni a nikotinos utántöltő folyadékot, igen kellemetlen folyamatot kell átélnie, mielőtt eléri a halálos adagot.

6. tévhit: Az elektromos cigarettában nikotin van.

Az elektromos cigaretta egy elektronikus eszköz, ami önmagában nem tartalmaz nikotint. A működéséhez szükséges folyadék opcionálisan tartalmazhat nikotint, amennyiben a felhasználó igényli azt.

7. tévhit: Aki elektromos cigarettát használ, az éppen próbál leszokni a dohányzásról.

Az elektromos cigaretta nem egy leszoktató eszköz, hanem egy biztonságosabb alternatíva a dohányzásra. Ugyan tudok olyan esetekről, hogy valaki az eszköz segítségével szokott le sikeresen a dohányzásról, annak nem ez az alapvető célja.

Jogi szabályozás

Európai szinten

Jelenleg olyan egységes szabályozás, ami kifejezetten az elektromos cigarettára vonatkozik az Európai Unióban nem él. A tagállamokban különböző elbírálás alá esik, Magyarországon például nikotin tartalma miatt gyógyszernek minősül.

Jelenleg érvényes besorolások az Európai Unió tagállamaiban:

Gyógyszernek minősül: Belgium, Dánia, Németország, Észtország, Luxemburg, Hollandia, Ausztria, Portugália, Svédország.

Gyógyszernek minősül, ha a patron 10 mg nikotinnál többet tartalmaz vagy az utántöltő oldat 20 mg/ml-t vagy annál többet tartalmaz: Franciaország.

Általános, nem szabályozott terméknek minősül: Bulgária, Olaszország, Lettország, Lengyelország, Egyesült Királyság.

Abban az esetben minősül gyógyszernek, ha a leszokás eszközeként hirdetik: Belgium, Csehország, Írország, Spanyolország, Franciaország, Ciprus, Luxemburg, Hollandia, Ausztria, Portugália, Románia, Szlovénia, Szlovákia, Finnország.

Cigaretta formájú imitációs termékként betiltva: Görögország, Litvánia.

Dohánytermékként szabályozott, ha nikotin tartalmú: Málta.9

2013. október 8-án Az Európai Parlament a dohánytermékek és kapcsolódó termékek gyártásáról, kiszereléséről, értékesítéséről szóló direktíváról szavazott. A 2012/0366/COD számú direktíva 18. cikke szól az elektromos cigarettáról.

2014. február 20-án az Európai Parlament az előbb említett direktíva módosítását, annak végleges formáját szavazta meg. Az A7-0276/190 számú módosítás 18.a) cikke vonatkozik az elektromos cigarettára és az utántöltő folyadékokra. 10

Az A7-0276/190 számú irányelv a 2001/37/EK számú direktívát helyezi hatályon kívül, aktualizálja azt.

A szabályozás úgy rendelkezik, hogy a tagországoknak egyénileg kell besorolniuk az elektromos cigarettát vagy gyógyszerként, vagy csökkentett kockázatú dohánytermékként, amennyiben azt bizonyítani tudják. Egységes szabályozás, tehát továbbra sem várható.

Magyarországon

Termék specifikus szabályozás sem az e-cigarettára, sem az utántöltő folyadékra nincs érvényben Magyarországon. A felhasználók védelméről és a piac szabályozásáról ezidáig a Villanypára egyesület (polgári egyesület) gondoskodott. Felszólította pl. a szakboltokat, hogy 18 éven aluli személyeket ne szolgáljanak ki, tegyék nyilvánossá a folyadékok összetevőit és a hozzájuk tartozó minőségi bizonylatokat.

2012-ben március 5-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkársága közleményben tájékoztatta a lakosságot az elektromos cigaretta tulajdonságairól, használatának esetleges kockázatairól.11 A közlemény hatására a média figyelmet fordított az elektromos cigarettára, óvatosságra intette a lakosságot. Az államtitkárság az inhalátort annak nikotin tartalma miatt már akkoriban gyógyszernek tekintette.

2013 július 1-én életbe lépett az új Büntető Törvénykönyv12. Szabálysértés helyett ettől kezdve bűncselekménynek számít tehát a nikotinos utántöltő folyadék:

 • indokolatlan mennyiségben történő tárolása
 • ország területére való behozatala
 • a vele való kereskedés

Ez a bűncselekmény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Az új Btk. hatályba lépése óta Magyarországon hivatalosan nem volt lehetséges utántöltő folyadékhoz jutni.

Ma tehát Magyarországon az az elektromos cigaretta és az utántöltő folyadékok abban az esetben tekintendők gyógyszernek, amennyiben tartalmaznak nikotint. A nikotinmentes termékekre úgy kell tekintenünk, mint bármely más általános fogyasztási cikkre.

A magyarországi forgalmazók úgy kerülték meg ezt a szabályozást, hogy külföldön jegyeztettek be céget, így onnan legálisan (mivel az árucikkek szabad áramlása az egyik fő alapjog az Európai Unióban) látják el a felhasználókat a nikotinos utántöltővel.

A felhasználókat a törvény nem bünteti, személyes szükségleteinek kielégítésére bárki tarthat magánál nikotinos folyadékot, bár azt nem határozták meg, mégis konkrétan mekkora is lehet ez a mennyiség.

Jogszabályi háttér vizsgálata

A legfontosabb kérdés, melyet meg kell válaszolnom dolgozatomban az, hogy a nikotin valójában gyógyszer-e? Sajnos egyértelműen sem azt nem állapíthatom meg, hogy gyógyszer, sem azt, hogy nem gyógyszer. Mi is tehát a gyógyszer pontosan?

Gyógyszer: „bármely anyag vagy azok keveréke, amelyet emberi betegségek megelőzésére vagy kezelésére állítanak elő vagy azok az anyagok vagy keverékei, amelyek farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus hatások kiváltása révén az ember valamely élettani funkciójának helyreállítása, javítása vagy módosítása, illetve az orvosi diagnózis felállítása érdekében alkalmazható vagy módosítása, illetve az orvosi diagnózis felállítása érdekében az emberi szervezetben vagy emberi szervezeten alkalmazhatók.”13

Most megvizsgálom, igaz-e a nikotinra bármely állítás is, amit a definíció megkövetel tőle gyógyszerként.

 • Nem tudunk róla, hogy a nikotin megelőz, vagy kezel bármilyen emberi betegséget.
 • Farmakológiai, immunológiai, metabolikus hatásokat kiváltva azonban képes az ember élettani funkcióira hatást gyakorolni. (szapora szívverés, gyorsítja a reakciókat, csökkenti az álmosságot)
 • Orvosi diagnózis felállítása érdekében nem alkalmazzák.

A nikotin tehát a definíció alapján besorolható a gyógyszerek közé, a szervezetre gyakorolt hatásai miatt. Azt azonban nem állíthatom, hogy valóban a gyógyszerek között van a helye, mivel konkrétan nem gyógyít semmit. Legfontosabb ellenérvem az, hogy a karfiol, padlizsán, a burgonya és a cigaretta szintén tartalmaznak nikotint, mégsem vonatkozik rájuk a gyógyszertörvény.

Tehát ez alapján, ha ugyan a nikotin gyógyszernek is minősül, az elektromos cigaretta és a hozzá tartozó nikotinos utántöltő folyadék miért minősülne annak? Milyen betegséget gyógyít meg? Milyen betegséget kezel?

Amennyiben a dohányzást betegségként kezeljük, még akkor sem nevezhetjük gyógyszernek az elektromos cigarettát, mivel az ANTSZ állásfoglalása alapján nemhogy nem segít leszokni a dohányzásról, de kapudrog a fiatalok számára a dohányzás felé.

A hagyományos dohánytermékek kapcsán ismét új kérdések merülnek fel. Ha az elektromos cigaretta a gyógyszertárba való, a hagyományos cigaretta miért nem? A két termékcsoport gyakorlatilag ugyanabba a kategóriába tartozik: élvezeti cikk. A legkevésbé sem tartom etikusnak, hogy egy élvezeti cikket gyógyszerként kezeljenek, hirdessenek, vagy árulják azt, főleg akkor nem, ha a Dohányzás fókuszpont, aminek az állásfoglalása alapján a gyógyszertörvény vonatkozik rá, kapudrognak minősítette azt. Egy kapudrognak miért lenne a gyógyszertárban a helye?

Az EFVI14 egy Európai polgári kezdeményezés a szabad elektromos cigarettázásért. Célja, hogy a jelenlegi szabályozást olyan mértékben aktualizálják, hogy az élhető legyen az átlagos felhasználók számára. A kezdeményezést egy Magyar fiatalember, Pifkó Krisztián indította útjára. A kezdeményezés lehetővé teszi azt, hogy európai polgárok aláírásaikkal tiltakozzanak a szabályozás ellen, amennyiben nem értenek vele egyet. Ha az EFVI eléri célját, az Elektromos cigarettáról határozó törvény alkotóival konzultálhatnak, illetve felszólalhatnak az Európai Parlamentben is. Ehhez 1 000 000 aláírásnak kell összegyűlnie 7 országban, minden országban különböző arányokkal. A kezdeményezés egész Európa elektromos cigaretta felhasználóinak érdekeit képviseli. A dolgozat írása közben beérkezett támogató nyilatkozatok száma már meghaladta a 86 500-at. Ez a szám egyelőre nagyon alacsony, azonban 2014 november 25-ig van lehetőségük az Európai elektromos cigaretta felhasználóknak a támogató nyilatkozatok megtételéhez, tehát minden esély megvan arra, hogy erre az időpontra elérjék a kiírt 1 000 000 támogatót. Ez a kezdeményezés nem csak az elektromos cigarettát használók kezdeményezése, valamilyen szinten mindenki érintett ebben a kérdésben. Mindenkinek van olyan ismerőse, családtagja, aki dohányzik, így a támogatással őket segíthetik az aláírók, mivel ha az EFVI eléri célját, ezeknek az embereknek is megmarad a leghatékonyabb menekülő út a dohányzásból.

Interjúk, kérdőívek feldolgozása

A hatékonyabb vizsgálat érdekében kérdőívet töltettem ki az elektromos cigaretta felhasználókkal, interjút készítettem Ficsor Zoltánnal, aki a Villanypára Egyesület elnöke. Interjút készítettem továbbá Bódi Jánossal, aki 2008 óta használ elektromos cigarettát.

Kérdőívem eredményeiből azt szeretném megtudni, hogy a felhasználók vajon egyet értenek-e a jelenleg érvényben lévő szabályozással, s hogy azok befolyásolják-e őket abban, hogy visszatérjenek a hagyományos dohányzásra. Kíváncsi voltam továbbá arra is, hogy ha lenne lehetőségük Magyarországon hivatalos forrásból nikotinos utántöltőt vásárolni, megtennék-e ezt, vagy továbbra is külföldről rendelnék meg azt.

Kérdőív

Kérdőívemet 105 ember töltötte ki. Az anonim kérdéssort az elektromos cigarettával foglalkozó Magyar felületeken tettem közzé. Tekintve, hogy az Elektromos Cigaretta Fórum tulajdonosa adatai szerint naponta 400-700 fő aktív felhasználó van, a kitöltés önkéntessége és a kitöltők száma alapján a kérdőív a használók közösségére nézve reprezentatív.

A felmérést kitöltők átlag életkora 37 év. A legfiatalabb kitöltő 18 éves, a legidősebb pedig 67 éves volt. Tekintve, hogy 18 éven aluli személy nem válaszolt kérdéseimre, kijelenthető, hogy az elektromos cigaretta nem veszélyezteti a fiatalkorúakat.

A válaszadók közül mindössze egy ember volt, aki soha nem dohányzott, legtöbbjük erős dohányos volt az elektromos cigaretta használata előtt, tehát az e-cigaretta nem „kapudrog” a dohányzás felé, ahogy azt az ANTSZ állítja, ennek éppen az ellenkezőjét, egy menekülő utat látnak benne a felhasználók.

Dohányoztál valaha?
(1: egyáltalán nem – 5: rendszeresen dohányoztam)
Dohányoztál valaha? (1: egyáltalán nem-5: rendszeresen dohányoztam)

Az első ábrából következik, hogy az elektromos cigaretta felhasználók csoportja, szinte csak volt erős dohányosokból áll. A következő ábra szemlélteti azt, hogy a termékcsoport nemcsak hogy nem kapudrog, de a válaszadók 89%-a hagyta abba a dohányzást a segítségével. Akik ennél a kérdésnél azt a lehetőséget jelölték be, hogy az elektromos cigaretta mellett továbbra is dohányoznak, beletartoznak abba a csoportba, akik a törvényi szabályozás miatt visszaszoktak a dohányzásra (későbbi kérdés). Tehát a Magyarországi szabályozás előtt az elektromos cigaretta felhasználók 97%-a nem használt hagyományos dohánytermékeket az e-cigaretta mellett. Ilyen hatásfokkal eddig semmilyen leszoktató eszköz nem rendelkezett.

Az elektromos cigaretta mellett dohányzol?
Az elektromos cigaretta mellett dohányzol?

A felhasználók jelentős tábora, pontosan 90%-a használ nikotinos utántöltő folyadékot, azonban a nikotin tartalmat folyamatosan csökkentik, nem ritka az 1-3 mg/ml nikotintartalmú folyadékok használata a megkérdezettek körében. Akik nikotinmentes folyadékot szívnak, jellemzően nem új felhasználók, ők fokozatosan csökkentették a koncentrációt 0 mg/ml-re. Az egyetlen indokuk arra, hogy még nikotinmentes folyadékkal is használják az eszközt az, amiért korábban nem tudtak leszokni a hagyományos dohányzásról sem. Szeretnek dohányozni, megnyugtatja őket, talán nem is akartak leszokni a dohányzásról.

Nikotinos folyadékot használsz jelenleg?

A felhasznált nikotin mennyisége folyamatosan csökken. A kérdőívre válaszoló embereknek az elektromos cigaretta használatának kezdésekor átlagolva 16 mg/ml nikotin volt a folyadékukban, míg a kérdőív kitöltésekor átlagolva már csak 6. A felhasználó egyre erősebbnek érzi az általa használt folyadékot, bizonyos be nem határolható időn belül már nem okoz élvezetet a használata, ezért kénytelen csökkenteni a nikotintartalmat. Bár az elektromos cigaretta hivatalosan nem leszoktató eszköz, a tendencia mégis azt mutatja, hogy fokozatosan hagyják el, csökkentik a nikotin koncentrációt a felhasználók. A megkérdezettek között mindössze 2 személy használ erősebb folyadékot, mint átszokásakor, ebből az egyik 0 mg/ml-ről növelte a nikotin koncentrációt 3 mg/ml-re.

A felhasználók 8%-a a magyarországi szabályozás miatt kényszerült újra hagyományos cigarettát használni. Ezek az emberek azzal, hogy a törvény betartása mellett döntöttek, újra rákényszerültek arra a rossz szokásra, amit az elektromos cigaretta segítségével akár évekig mellőzni tudtak.

A szabályozás miatt visszaszoktál a hagyományos cigarettára?
A szabályozás miatt visszaszoktál a hagyományos cigarettára?

A felhasználók döntő többsége azt válaszolta, hogy ha tehetné, magyar boltokban vásárolná meg elektromos cigarettáját és a hozzá kapcsolódó további termékeket. Mivel erre nincs lehetőségük, kénytelenek külföldön elkölteni a pénzüket.

Amennyiben lehetőséged lenne rá, vásárolnál hivatalosan magyarországi nikotinos utántöltő folyadékot?
Amennyiben lehetőséged lenne rá, vásárolnál hivatalosan magyarországi nikotinos utántöltő folyadékot?

A megkérdezett felhasználók 98%-a nem ért egyet a magyarországi szabályozással, és szerintük a nikotin nem gyógyszer.

Mi a véleményed az elektromos cigaretta utántöltő folyadék forgalmazhatóságának magyarországi szabályozásáról?
Mi a véleményed az elektromos cigaretta utántöltő folyadék forgalmazhatóságának magyarországi szabályozásáról?
 

Szerinted a nikotin gyógyszer?
Szerinted a nikotin gyógyszer?

A törvények készítésekor az Európai Unió és Magyarország nemcsak hogy semmibe vette azoknak az állampolgároknak a véleményét, akikre a szabályozás vonatkozni fog, de meg sem kérdezte azt.

Interjúk

Interjú a Villanypára Egyesület elnökével, Ficsor Zoltánnal

f: Ficsor Zoltán
b: Nemes László

b: Az elektromos cigaretta jogi szabályozását az Európai Unión belül a tagállamok külön-külön szabályozzák. Magyarországon a nikotinos utántöltőkre a gyógyszertörvény vonatkozik, aki kereskedik vele, az bűncselekményt követ el. Mi az egyesület véleménye a jelenleg érvényben lévő törvényekről?

f: Az egyesület célja mindig is az volt, hogy a piacot valahogyan szabályozni kell. A felhasználók érdekeit védeni kell. Amikor még semmilyen szabályozás nem volt érvényben, az egyesület próbálta szabályozni a piacot. Például felszólította a boltokat, hogy 18 éven aluli személyeket ne szolgáljanak ki, tegyék nyilvánossá a folyadékok alapanyagainak minőségi bizonylatait. Szükség van a piac szabályozására, mert az elektromos cigaretta felhasználókat is megilletik ugyanazok a jogok, mint bármely más cikk vevőit. Így a felhasználó tudhatja azt, hogy mit lélegez be és a garanciát is egyszerűbb érvényesítenie, amennyiben szükség van rá. Az EU túllépett ezen a szabályozáson és már olyan mértékben avatkozik bele a kereskedelembe, amivel véleményünk szerint a fogyasztást szeretné visszaszorítani.

Ha az EU-nak az lenne az érdeke, hogy az elektromos cigarettát életben tartsa, komoly kutatást végzett volna, hogy az elektromos cigaretta hosszú távú hatásait megvizsgálja. Egyébként bizonyított, hogy az e-cigi nagyságrendekkel biztonságosabb, mint a hagyományos dohányzás, de valamiért az e-cigi sokszor a sajtóban veszélyesebbnek tűnik, mint a cigaretta.

Az e-cigaretta nem leszoktató eszköz. A vaperek15 alapvetően nem leszokni szeretnének, hanem egy kevésbé káros alternatívát szeretnének a dohányzás helyett használni. Amennyiben valaki mégis leszokik az eszköz segítségével, annak csak örülni tudunk.

Az e-cigarettás társadalom beszorult a nem dohányzó és a dohányzó társadalom közé. Ez a napi társadalmi konfliktusokban jól megfigyelhető. Az EU-s szabályozás rossz irányba taszította a vaperek megítélését.

Az EU-s szabályozás:

Az új generációs eszközöket gyakorlatilag megszüntetné. Azzal, hogy az utántöltő folyadék flakonjának méretét 10 ml-ben, az eszközök űrtartalmát pedig 2ml-ben, maximalizálja, indokolatlansága mellett a környezetet is fokozottabban szennyezi, mint a jelenlegi elektromos cigaretta ipar.

A direktíva olyan rendszerű eszközökkel szemléltet, amelyeket a felhasználók köre szinte már nem is használ.

b: Az egyesület szerint azok a személyek, akik a szabályozást készítették nem kompetensek a témában?

f: Abszolút nem.

Az az állapot, amit szabályoz az EU, egy 5 évvel ez előtti állapot.

Folyadékok szabályozása:

A törvényben szerepel, hogy a folyadékokat be kell vizsgáltatni, de nem létezik olyan lista, amely olyan anyagokat említ, amik nem kerülhetnek a liquidbe16. Tudjuk, hogy számtalan anyag létezik, ami ha a folyadékban található, egészségtelen hatásokat vált ki. Az EU azonban mégsem rendelkezik ezekről. Laboratóriumi minősítés kell, de mire?

A tagállamok feladata eldönteni, hogy gyógyszerként, vagy alacsony kockázatú dohánytermékként sorolják be a termékeket, amennyiben valamelyik állítást bizonyítani tudják.

Magyarországon az a probléma, hogy gyógyszerként kezelik a nikotinos liquidet, de sehol nem lehet kapni. Gyógyszertárban sem. Ez a folyamat itt megrekedt. Többször egyeztettünk Demjén Tiborral, a Dohányzás Fókuszpontban vezetőjével, de nem jutottunk előrébb. Demjén úr azt szerette volna elérni, hogy a folyadékokat patikában árusítsák. Ez a mai napig nem valósult meg, nincs Magyarországon egy patika sem, ahol utántöltő folyadékot lehetne vásárolni.

b: Az egyesület szerint a felhasználók a törvények hatására visszaszoknak a dohányzásra?

f: Azt gondolom, nem. Aki kicsit is belekerült az e cigi világába, az be tudja szerezni magának külföldről a folyadékot egyelőre. Addig nem lesz ezzel gond, míg a törvény hatályba nem lép és be nem záródnak a kiskapuk.

Az, hogy az EP felvethette, hogy a határon átnyúló kereskedelmet megtiltja, ütközik az EU egyik fő alapjogával. Olyan törvények kerültek megfogalmazásra, amik a józanésznek, a felhasználói szokásoknak és a fogyasztóknak abszolút ellenére szolgálnak.

A vaper azt gondolja, hogy a dohányos ismerőseinek ki kellene próbálniuk az elektromos cigarettát, hátha át tud szokni rá, esetleg teljesen leszokik. Rengeteg ember használ párhuzamosan elektromos és hagyományos cigarettát.

Általában aki teljesen áttér az elektromos cigarettára, hosszú távon 6 és 0 mg/ml közötti nikotintartalmú folyadékot használ.

Aki felváltva használja a hagyományosat és az elektromost, általában 10-12 mg/ml-es folyadékot szív.

Sok felhasználó nem akar leszokni a dohányzásról, azonban az elektromos használata mellett, napi 40 szál helyett 4-5 szál cigarettát szívnak.

Hatalmas társadalmi nyomás van a dohányosokon, ami a lehetőségeiket leszűkítette. Menekülőútnak látják az elektromos cigarettát. Az eszköz akkor lett igazán népszerű, mikor a dohányzás ellenes törvények szigorodtak.

Magyarországon egy állásfoglalás alapján a nikotin gyógyszernek minősül, bár eddig még semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy bármilyen betegséget kezelne, vagy gyógyítana. Nincs még olyan bírói határozat Magyarországon, amely megerősítette volna az államtitkári állásfoglalást, ennek ellenére minden bolt megszüntette a nikotinos folyadékok forgalmazását. Vagy megszüntette, vagy a céget külföldre költöztette és onnan küldik Magyarországra – egyébként teljesen legálisan – a folyadékot a felhasználóknak. A törvény a felhasználót nem bünteti. Akkor büntetnek, ha valaki forgalmazza a folyadékot.

Az egyik legfájóbb pont, hogy a direktíva korlátozza a közösségi kommunikációt. Nem lehet elektromos cigarettával foglalkozó: youtube csatorna, fórum, semmi. Erre nincs példa az európai történelemben.

Jövőkép:

Ha az EFVI17 eléri célját és normális, élhető szabályok születnek, elégedettek leszünk, ha viszont módosítás nélkül marad a törvény és a korábban említett módon korlátozzák a kommunikációnkat, akár az európai egyesületek is megszűnhetnek. Megszűnnek a szakboltok, vagy a dohányboltban, vagy a gyógyszertárban kell a felhasználóknak beszerezniük a folyadék adagjukat.

b: Köszönöm szépen az interjút!

Interjú összegzése:

Az Európai Unió tehát a törvények alapján az elektromos cigaretta piacának beszűkítését szeretné elérni. A témában nem kompetens személyek készítik a szabályozást, egységes szabályozás továbbra sem lesz. A határokon átívelő kereskedelem megszüntetése az egyik legfontosabb Európai Uniós alapjogot hagyja figyelmen kívül.

Azzal, hogy Magyarországon gyógyszernek minősül a termék, számos magyar vállalkozást, manufaktúrát veszélyeztet súlyosan, mivel a felhasználók külföldről kénytelenek vásárolni.

A kommunikáció korlátozásáról szóló paragrafusok, alapvető polgári jogot sértenek, ezek által a közösségek szertefoszlanak.

Jövőkép: az elektromos cigaretta ellehetetlenítése.

Interjú Bódi Jánossal, Magyarország egyik korai elektromos cigaretta felhasználójával

j: Bódi János
b: Nemes László

b: Hogyan és mikor terjedt el Magyarországon az elektromos cigaretta?

j: Az egész 2008 május környékére tehető. Az interneten keresgélve találkoztam először az elektromos cigarettával. Előtte soha nem hallottam róla, soha senkit nem láttam, aki ilyet használt volna, működésével sem voltam tisztában.

Akkoriban az egyetlen kapható elektromos cigaretta egy cigaretta formájú eszköz volt. Kicsi volt és gyenge teljesítményű.

Egyetlen céget találtam, aki Magyarországon forgalmazott elektromos cigarettát. Ellátogattam hozzájuk, hogy kipróbálhassam. Akkoriban ez a ma már gyengének számító eszköz körülbelül egy havi dohányzásra fordított összegbe került, tehát méregdrága volt. A működéséről jóformán semmit nem lehetett tudni, a forgalmazó cég is science fiction filmekbe illő jelzőket használt rá. (pl. mikrohullámú porlasztó) Rászántam magam a vásárlásra. Ebben az időben még nem lehetett utántöltő folyadékot vásárolni, előre töltött patronok voltak kaphatóak. A patronok nikotinos folyadékkal voltak töltve.

Pár hónap múlva új készülék után néztem, lecseréltem a cigarettaformát egy elektromos szivarra. Méretre sokkal nagyobb volt, cserélhető akkumulátorral. Ez kapacitásban élhetőbb volt, de még mindig nem tudtam fenntartások nélkül használni.

Lecseréltem hát egy újabb készülékre. Ez már hasonlított a jelenleg is kapható elektromos cigarettákra, egy laikus személy számára úgy nézett ki, mint egy toll. Ez volt az első készülék, ami ki tudta elégíteni az igényeimet.

Innentől az eszközök fejlődése miatt egyre jobb készülékeket tudtam kipróbálni. A konkrét működéséről ekkor még mindig nem lehetett tudni semmit.

Ezek után érkezett az üzletekbe az eldobható szivar. Ezek kitűnően működtek, viszonylag sokáig, akár 3-4 napig is használhatóak maradtak.

2008-2009-ig nem sok említésre érdemes dolog történt.

2008 végén-2009 elején, az interneten keresgélve találkoztam az e-liquiddel. Innentől az elektromos cigaretta költségei lecsökkentek, az eszközök egyre tartósabbak lettek.

A működéséről akkor bizonyosodtam meg, mikor egy nem működő patront szétszedtem, ekkor realizálódott bennem, hogy a mikrohullámú porlasztás helyett egy egyszerű fűtőszál porlasztja az e-liquidet.

Az Elektromos Cigaretta Fórummal 2010-ben találkoztam, az itt összegyűlt felhasználók megosztott tapasztalatai alapján könnyebben tudtam tájékozódni a termékek között. Az itt jelenlévők segítőkészek voltak.

Innentől egy robbanásszerű információfolyam tárult a felhasználók elé, megkönnyítették a tájékozódást.

A kezdetekhez képest az eszköznek mára már hatalmas piaca van, rengetegen szoktak át a hagyományos cigarettáról a segítségével.

Összegzés

Az elektromos cigaretta felhasználók többségének az eszköz használata már nem csak egy szokás, hanem hobbi is. Az utóbbi évek alatt egy gazdag elektromos cigaretta kultúra jött létre, amit a jelenlegi szabályozás el kíván fojtani.

Vajon valóban ennyire fogalmatlanok a témában a törvény alkotói? Nem lehet, hogy valami más van a háttérben? Bár első hipotézisem megdőlni látszik, meg kell vizsgálnom, milyen érdekeket szolgál az, ha az elektromos cigaretta piacát beszűkítik, kriminalizálják, ellehetetlenítik.

A felhasználóknak egyértelműen érdekében áll, hogy szülessen valamilyen szabályozás. Azt ugyan különböző fórumok segítségével meg tudják ítélni, hogy egy adott termék használati értéke valójában mekkora, de azt nem tudják ilyen úton elérni, hogy valóban megtudják, mégis milyen körülmények között és milyen folyamatok lezajlásával készülnek az adott termékek. Az EU-s direktívában szerepel ugyan, hogy a folyadékokat laboratóriumi körülmények között be kell vizsgáltatni, de nincs konkrét lista, laboratóriumi specifikáció, ami kimondja, pontosan milyen anyagok lehetnek, s mik nem lehetnek benne. Tehát a jelenleg érvényes szabályok nem védik a felhasználót, csupán megnehezítik a folyadék beszerzését.

Ez alapján tehát a jelenlegi szabályozás nem az ő érdekeiket szolgálja.

A nemdohányzóknak sem áll érdekében az elektromos cigaretta kriminalizálása, ugyanis ha valaki ilyet használ cigaretta helyett, azzal megszűnik a passzív dohányzás, s a cigaretta szag. Az ex-dohányos mellett közvetlen környezetének életszínvonala is javul.

A dohányosoknak sem áll érdekükben az ellehetetlenítés, ugyanis ezzel bezárul előttük egy olyan kapu, ami a jelenleg ismert egyetlen hatékony, kevésbé káros alternatíva felé vezet.

Először úgy gondoltam, hogy az állam bevételeinek jót tesz az elektromos cigaretta piac beszűkítése, mivel ha az állampolgár nem vesz többé cigarettát, nem fizeti a hozzá kapcsolódó adókat, hiány keletkezik. Azonban megvizsgálva ezt az állítást arra jöttem rá, hogy a dohánytermékekhez kapcsolódó adóforintok csak látszólagos hasznot jelentenek. Ugyan a dohánytermékek által beszedett adó 2012-ben elérte a 380 milliárd forintot, a dohányzás szövődményeiként keletkezett betegségek és következmények kezelésének összege 46018 milliárd forintjába került az államnak, az adófizetőknek. Az államnak tehát nem kifizetődő, ha az állampolgár dohányzik, súlyosan ráfizet arra. Ráadásul a törvény következményeként számos magyar elektromos cigarettával foglalkozó cég helyezte székhelyét külföldre, így a felhasználók ott költik el a pénzüket, s a cég is oda adózik.

Ezek után a dohányiparra gondoltam. Ezek a cégek érezhetik magukat joggal veszélyeztetve az elektromos cigaretta által. A forgalmuk az utóbbi években igen csak megcsappant, leépítések, elbocsájtások sorozatával kénytelenek sújtani alkalmazottaikat19. Tehát a dohányipar, erősen érdekelt a termék minél fokozottabb korlátozása érdekében. Ezzel ellent mond, hogy a legnagyobb dohányvállalatok kezdik felvásárolni a kisebb e-cigaretta gyártókat, folyadék gyártókat20. Ha a dohányipari cégek szeretnék beszűkíteni a piacot, vajon miért vásárolnak fel elektromos cigaretta gyárakat? Nagy tömegű kiárusítás előtt meg kell tisztítani a piacot! Véleményem szerint akkor lesz igazán népszerű az elektromos cigaretta, ha a nagy dohány multik elkezdik azokat árusítani. A dohányiparnak tehát valóban érdekében áll, hogy a törvény életbe lépjen. Amennyiben ez valóban így van, hogyan érhették el, hogy gyakorlatilag az egész világon mindenhol az ő érdekeiket szolgáló törvények szülessenek?

Van még egy szereplő, aki jelentős profitot remélhet attól, ha az emberek továbbra is dohányoznak, ez pedig a gyógyszeripar. 2012-ben annak a bizonyos 460 milliárd forintnak a jelentős részét az ő kezükbe adta az állam. Ha minden dohányos elektromos cigarettát használna, ezzel elkerülve a dohányzás káros következményeit, abból a gyógyszeriparnak mérhetetlen veszteségei születnének.21

A szálak egyértelműen a dohány és a gyógyszeripar felé vezetnek. Kutatásom után kizártnak tartom, hogy egy olyan naprakész rendszer törvényhozói közt, mint az Európai Unió, nem végeztek kutatásokat a szabályozni kívánt termék felé. Maga a törvény annak elavultságával és „életszerűtlenségével” pedig egyértelműen erre utal. Ilyen hatást véleményem szerint, csak a gyógyszer és dohány lobbi lehetett képes elérni. Az, hogy iparágak befolyásolhatják az Európai Uniós jogi szabályozást, ami ez által gyakorlatilag emberéleteket követel, az egész rendszer működőképességét kérdőjelezi meg.

Amennyiben ez a törvény ebben a formában hatályba lép, akkor sajnos az az üzenet nem ért el az EU-s törvényhozókhoz, hogy ez egy olyan alternatíva, ami kevesebb ember halálát eredményezi, mint a dohányzás.

Kérdőívem kimutatta, hogy a vizsgált közeg mindössze 8%-a szokott vissza a hagyományos cigarettára a szabályozás miatt. Ugyan ez az érték alacsonynak számít, meg kell említenem, hogy itt emberéletekről, családfenntartókról, családanyákról, egyszerű emberekről van szó. Ezek az emberek kiutat találtak napjaink egyik legveszélyesebb csapdájából, majd a törvényi szabályozás vissza taszította őket.

A visszaszokott emberek száma a jövőben valószínűleg emelkedni fog, amint a tagállamok kezdik majd betartani a törvényt, egyre nehezebben lesz elérhető a nikotinos utántöltő, egyre több korlátozó intézkedés fog születni az elektromos cigaretta ellen, véleményem szerint az eszköz azt az utat fogja végigjárni, amit a hagyományos dohánytermékek is.

Dolgozatomban ismertettem az elektromos cigaretta történetét, a kezdetektől napjainkig, felvázoltam azt a nem is olyan hosszú utat, mely a mai, gazdag, változatos elektromos cigaretta kultúrához elvezet. Részletesen bemutattam a termék működési elvét, használatából eredő előnyeit és hátrányait is, illetve, hogy milyen emberek használják azt jellemzően. Megcáfoltam továbbá a legelterjedtebb tévhiteket is.

Nagy szükség van arra, hogy a termékre vonatkozó törvényeket megváltoztassák, mert a jelenlegi szabályozás emberéleteket követel.

A törvény alkotói nem veszik figyelembe a felhasználók igényeit és jogait, a szabályozás egyértelműen az egészségüggyel összefonódott ipari érdekcsoportokat szolgálja, az egyszerű embereket pedig nem veszi figyelembe.

Irodalomjegyzék

Tudasbazis.sulinet.hu: A dohányzás története. (Letöltve: 2014. 05. 13. 17:30) http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/az-egeszseges-eletmod/az-egeszseges-eletmod/a-dohanyzasrol/a-dohanyzas-tortenete

Villanypára egyesület: Az e-cigi működése. (Letöltve: 2014. 05. 13. 17:32) http://www.vaper.hu/info/az-elektromos-cigareta-mkoedese.html

V2cigs: The Real History of Electronic Cigarettes. (Letöltve: 2014. 05. 13. 17:35) http://www.v2cigs.com/blog/2013/10/the-real-history-of-electronic-cigarettes/

Villanypára Egyesület: Amit az Eliquid-ről tudni érdemes. (Letöltve: 2014. 05. 13. 17:37) http://www.vaper.hu/info/liquid.html

ANTSZ: Elektronikus cigaretta GYIK. (Letöltve: 2014. 05. 13. 17:40) https://www.antsz.hu/data/cms42258/0_e_cigi_CSAK_GYIK.pdf.

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/…/EU IRÁNYELVE: A tagállamoknak a dohánytermékek és kapcsolódó termékek gyártására, kiszerelésére és értékesítésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezései közelítéséről és a 2001/37/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről. (Letöltve: 2014. 05. 13. 17:47) http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+AMD+A7-2013-0276+190-190+DOC+PDF+V0//HU

Villanypára egyesület: Öntsünk tiszta liquidet a tartályba. (Letöltve: 2014. 05. 13. 17:50) http://www.vaper.hu/ma/tisztazzuk.html

dr Zentai István: Az elektromos cigaretta hazai fogyasztási jellemzőiről. (Letöltve: 2014. 05. 13. 18:00) http://ecigiforum.com/tanulmany 1.pdf

2005. évi XCV. törvény: az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról. (Letöltve: 2014. 05. 13. 18:10) http://www.ett.hu/tukeb/tv_2005_xcv.pdf

Fábos Erika: A dohányzás miatt mindenki szív. (Letöltve: 2014. 05. 13. 18:18) http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/a-dohanyzas-miatt-mindenki-sziv-416560

Piacesprofit.hu: Nem a dohányban van a nagy dohány. (Letöltve: 2014. 05. 13. 18:25)  http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/piac/nem-a-dohanyban-van-a-nagy-dohany/

E-liquid.hu: Amerikai és Európai dohányipari cégek átalakíthatják az e-cigi piacot. (Letöltve: 2014. 05. 13. 18:34) http://www.e-liquid.hu/blog/amerikai-es-europai-dohanyipari-cegek-atalakithatjak-az-e-cigi-piacot/

Haiman Éva: Tovább nőtt a gyógyszerpiac. (Letöltve: 2014. 05. 13. 18:45) http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/tovabb-nott-a-gyogyszerpiac-423964

Lábjegyzetek

 1. Tudasbazis.sulinet.hu: A dohányzás története.
  http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/az-egeszseges-eletmod/az-egeszseges-eletmod/a-dohanyzasrol/a-dohanyzas-tortenete
 2. Villanypára egyesület: Az e-cigi működése.
  http://www.vaper.hu/info/az-elektromos-cigareta-mkoedese.html
 3. V2cigs: The Real History of Electronic Cigarettes.
  http://www.v2cigs.com/blog/2013/10/the-real-history-of-electronic-cigarettes/
 4. Elektromos cigaretta fórum. http://ecigiforum.com/
 5. Villanypára egyesület. http://www.vaper.hu/
 6. Villanypára egyesület: Az e-cigi működése. http://www.vaper.hu/info/az-elektromos-cigareta-mkoedese.html
 7. Villanypára egyesület: Az e-cigi működése. http://www.vaper.hu/info/az-elektromos-cigareta-mkoedese.html
 8. Villanypára Egyesület: Amit az Eliquid-ről tudni érdemes. http://www.vaper.hu/info/liquid.html
 9. ANTSZ: Elektronikus cigaretta GYIK. https://www.antsz.hu/data/cms42258/0_e_cigi_CSAK_GYIK.pdf
 10. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/…/EU IRÁNYELVE: A tagállamoknak a dohánytermékek és kapcsolódó termékek gyártására, kiszerelésére és értékesítésére vonatkozó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezései közelítéséről és a 2001/37/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről.
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+AMD+A7-2013-0276+190-190+DOC+PDF+V0//HU
 11. Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkársága: Amit az elektromos cigarettáról tudni kell. http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/amit-az-elektromos-cigarettarol-erdemes-tudni
 12. 186. § (1) d) Aki Magyarországon nem engedélyezett egészségügyi terméket indokolatlan mennyiségben megszerez, tart, az ország területére behoz, onnan kivisz, azon átszállít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
 13. 2005. évi XCV. törvény: az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot
  szabályozó törvények módosításáról.
  http://www.ett.hu/tukeb/tv_2005_xcv.pdf
 14. Európai polgári kezdeményezés a szabad elektromos cigarettázásért.
  http://www.efvi.eu/index.hu.html%23sign
 15. Elektromos cigaretta felhasználó
 16. Elektromos cigaretta utántöltő folyadék.
 17. Magyar eredetű polgári kezdeményezés a direktíva újratervezésére. http://www.efvi.eu/index.hu.html
 18. Fábos Erika: A dohányzás miatt mindenki szív.
  http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/a-dohanyzas-miatt-mindenki-sziv-416560
 19. Piacesprofit.hu: Nem a dohányban van a nagy dohány.
  http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/piac/nem-a-dohanyban-van-a-nagy-dohany/
 20. E-liquid.hu: Amerikai és Európai dohányipari cégek átalakíthatják az e-cigi piacot.
  http://www.e-liquid.hu/blog/amerikai-es-europai-dohanyipari-cegek-atalakithatjak-az-e-cigi-piacot/
 21. Haiman Éva: Tovább nőtt a gyógyszerpiac.
  http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/tovabb-nott-a-gyogyszerpiac-423964