Toborzó!

 Hírek, információk  |   2015. november 22., vasárnap

Egyesületünk megtisztelő felkérést kapott arra, hogy az alábbi felhívást közzétegye. Arra kérjük minden olvasónkat, hogy kellő megfontoltsággal mérlegelje lehetőségeit és ha teheti, vegyen részt a kutatásban. Úgy véljük, hogy ha van időpont, ami alkalmat adhat a ma még dohányzó számára, hogy letegye a cigarettát, ez biztosan egy ilyen.

E-cigis önkénteseket keresünk

… olyan engedélyezett klinikai tudományos vizsgálathoz, amelyben az e-cigizés és a szokásos cigarettázás légző felületre gyakorolt hatását hasonlítanánk össze.

A vizsgálatok semmilyen fájdalommal nem járnak, nincs vérvétel. “Csak lélegezni kell!” Először e-cigaretta használata mellett történik egy légzésfunkciós vizsgálat a tüdőklinikán, majd rögtön utána a klinika melletti nukleáris medicina osztályon (Scanomed táblafeliratú épületben) egy dinamikus inhalációs tüdőszcintigráfia (DIT). Utána egy hétig csak a hagyományos (napi 15-20) cigaretta használata következik, majd ennek végén az előbbi 2 vizsgálatot megismételjük.

Mit várunk az eredményektől?

Tudomásunk szerint eddig nem vizsgálták ezekkel a módszerekkel ezt a témakört. Fontos lenne bizonyítani hogy az e-cigi valóban kevésbé irritálja a légzőfelületet és kisebb fokú gyulladást kelt mint a hagyományos cigaretta. A vizsgálatok díjmentesek. A kapott mérési eredményeket az önkénteseknek kiadjuk, ami hasznos lehet egészség megőrzésük szempontjából.

A vizsgálatba lépés feltételei:

azok az önkéntesek akik kizárólag e-cigit használnak (legalább 10 mg/mL körüli nikotintartalmú oldattal) – azonnal beléphetnek a kísérletbe, ha vállalják az egy hétig tartó hagyományos cigizést is. A “vegyes” dohányzók minimum 3 hétig tartó kizárólagos e-cigi használat után vonhatók be.
Nagyon fontos hogy a két dohányzási forma ne keveredjen!!!

Mivel a vizsgálatok debreceni klinikákon történnek, előny a debreceni lakhely. Jelentkezni Rózsa Dávid biológus kollégánál, a davbiol@gmail.com elektronikus levélcímen lehet. Ő minden részletet ismer, maga is részt vett az összehasonlító vizsgálatban.

Van-e kockázata a vizsgálatoknak?

A dohányzás ismert hatásain túl a légzésfunkciós vizsgálat kockázatmentes, a DIT (izotópos vizsgálat lévén) minimális sugárterheléssel jár, ami nem több egy tüdőszűrés sugárterhelésénél. Bár nem kockázat, de a szervezés ellenére számolni lehet a túlterhelt eü. ellátórendszerben kisebb időelcsúszásokra. A DIT során 2 perces aerosol inhaláció után 16 percig mozdulatlanul kell üllni, erre számítani kell. A vizsgálatokat keddi napokon 12-14 óra között szervezzeük.

Bízva a vizsgálat sikerében, várjuk és köszönjük a részvételi szándékot.

Debrecen 2015. november 20.

Galuska László
egyetemi tanár

Figyelem! Könnyen belátható, hogy az elektromos cigarettát használó közösség számára mennyire fontos, hogy egy ilyen klinikai vizsgálat megtörténhessen. Azonban mindenkit arra kérünk, hogy alaposan gondolja át, hogy meg van-e benne a kellő elhivatottság, kitartás ami a vizsgálat sikeréhez szükséges!
Ezúton kérjük az érdekelt gyártókat és forgalmazókat, hogy kellő önmérsékletet tanusítva, a vizsgálat feddhetetlensége érdekében, attól maradjanak távol! Ne ösztönözzenek senkit a részvételre és a résztvevők számára se ajánljanak fel semmit!