A Villanypára Egyesület felhívása

 Hírek, információk  |   2014. január 14., kedd

A Villanypára Egyesület felhívása

… minden magyar elektromos cigaretta felhasználóhoz és dohányoshoz.

2012 ősze óta hazánkban egy államtitkári állásfoglalásra hivatkozva nem forgalmazhatóak a nikotint tartalmazó elektromos cigaretta utántöltők, melyek létfontosságúak lennének a dohányzásról az e-cigarettára áttérni kívánó dohányosok, valamint a dohányzásra visszaszokni nem kívánó elektromos cigaretta használók számára. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2014. januári jelentése alapján ez megközelítőleg 1.500.000 dohányost és 100.000 elektromos cigaretta felhasználót jelent – összesen 1.600.000 magyar állampolgárt.

Ugyanaz az intézmény, amely büszkén vállalja feladatául a dohányzás elleni harcot és fennen hirdetett célja a dohánytermékek fogyasztásának csökkentése, érthetetlen módon minden követ megmozgat azért, hogy az elektromos cigarettát, a dohányzás, korunk egyetlen valóban hatékony alternatíváját, ellehetetlenítse és tűzzel-vassal üldözi azt, csúsztatások, elferdített tények és tudománytalan állítások áradatát zúdítva a médiára, félretájékoztatva ezzel az érintett állampolgárokat. Ne felejtsük el, emberek életéről és egészségéről van szó.

Sajnos minden erőfeszítésünk ellenére sem sikerült az itthoni helyzetet kimozdítani a holtpontról, az érintett döntéshozók mereven elzárkóztak a szigor lazítása elől. De pont ezért is vártuk kíváncsian, hogy a Brüsszelben éppen akkor zajló dohánytermékek direktívájának előkészítése, melynek célja és feladata egy egységes európai iránymutatás megteremtése lenne, milyen jogot tartogat számunkra, és mint kiderült, nem túl fényeset.

2013 folyamán az európai bizottság és a miniszterek tanácsa az érintett tömegek hangja elől elzárkózott, a tudományos eredményeket figyelmen kívül hagyta vagy kiforgatta azokat, de még az Európa Parlament által megszavazott törvényjavaslatból is kegyetlen gúnyt űzött. Az eredmény egy olyan európai törvénytervezet, mely nem biztosítja az elektromos cigaretta használók érdekeinek képviseletet, nem tesz kísérletet az elektromos cigaretták megfelelő integrálására a dohányzás egészségre ártalmas hátasainak hatékony csökkentése érdekében, veszélybe sodorja az elektromos cigaretta jövőjét az egész nemzetközösségben, és teszi mindezt úgy, hogy a felelősséget teljes egészében a tagállamok kormányaira hárítja. Nem ezt vártuk Európától.

A jelenlegi törvénytervezet még ismét szavazás elé kerül az Európa Parlamentben és a tagállamok törvényhozó szervezeteinek is el kell fogadniuk azt. Okulva 2013 tanulságaiból azonban nincs sok okunk azt feltételezni, hogy itt, a 23. órában majd minden megoldódik magától. Szerencsére nem is kell ölbe tett kézzel várnunk.

Hogy Európa polgárai nagyobb beleszólást kaphassanak az unió törvényeinek alakításába, 2012 tavasza óta a lisszaboni szerződés lehetőséget biztosít, úgynevezett európai polgári kezdeményezések indítására, amelyek sikeres lezárása esetén, amennyiben egymillió támogató aláírást sikerül gyűjteniük egy év alatt, közvetlen hatást gyakorolhatnak az európai törvényhozásra, azáltal hogy konkrét törvénytervezeti javaslatokat tehetnek le az európai bizottság asztalára, amely javaslatokkal a bizottságnak kötelessége foglalkozni. 2013 augusztusa óta egy ilyen, az elektromos cigaretta felhasználók érdekeit képviselő európai polgári kezdeményezés előkészületei zajlottak, amelynek külön érdekessége, hogy magyar kezdeményezésre jött létre, és amely a hosszadalmas bejegyzési eljáráson sikeresen túljutva, 2013. január 13-án elindíthatta az aláírásgyűjtést, melyet minden nagykorú európai állampolgár aláírásával támogathat.

A villanypára egyesület ezúton biztosítja támogatásáról a szabad európai e-cigarettázásért kezdeményezést és felkér minden magyar elektromos cigaretta használót, gyártót és forgalmazót, minden magyar dohányost, valamint minden jóérzésű magyar állampolgárt, hogy támogassa aláírásával ezt a kezdeményezést, és terjessze hírét saját környezetében.

Egymillió aláírás összegyűjtése nagyon nagy feladat, még európai mércével is, de hisszük, hogy összefogással sikerülni fog és lehetőségünk lesz megmenteni az elektromos cigaretta, és ezáltal embertársaink millióinak jövőjét Európában és ezáltal hazánkban is.

Köszönjük a figyelmet.

Pifkó Krisztián
Villanypára Egyesület
Szóvivő

 

Szolgálati közlemény!

Szokásunktól eltérően  – az ügy fontosságára tekintettel – kifejezetten kérjük, hogy a lehetőségeidre álló eszközökkel támogasd kezdeményezésünket! Hívd fel rá a figyelmet ismerőseid körében, illetve szorgalmazd, hogy elektronikus aláírásukkal támogassák Ők is a kezdeményezést.

Úgy véljük, ez a cikk is érdeklődésedre tarthat számot: Csatlakozz Te is!