Amit az Eliquid-ről tudni érdemes

 Tudnivalók  |   2012. január 24., kedd

Bevezető

Az elektromos cigaretta a 21. században indult hódító útjára. Füst hatásával utánozza a hagyományos cigarettát, ezért egyre közkedveltebb azok körében, akik nem kívánnak tovább dohányozni. Sok káros anyagtól mentes, használata során nem füst képződik, hanem az eliquid párája, ami meglehetősen hasonló hozzá. Cigaretta pótlására remekül alkalmas, köszönhető a fizikai és lelki hatások magas szintű utánzásának. Fontos, hogy nincs olyan eliquid, ami a hagyományos cigaretta ízét teljes mértékben utánozni tudná!

Aki már hallott az elektromos cigarettáról (továbbiakban e-cigi), biztosan olvasta már ezt a szót: eliquid. Szoros kapcsolatban állnak, ugyanis egyik sem működik a másik nélkül. Erről a továbbiakban egy rövid összefoglalót talál a kedves olvasó.

Mi az eliquid?

Folyadék, amivel tölthető az e-cigi patronja, kazánja. Lényegében ízesített folyadék, aminek az alapja viszonylag alacsony hőmérsékleten légneművé válik (pár száz °C). A melegítés kivétel nélkül elektromos áram segítségével történik (áram hatására izzószál melegíti fel az eliquid-et), amit legtöbbször akkumulátor szolgáltat, ugyanis így hordozható a készülék.

Összetevői

Egy alapvető alkotóelem már elég ahhoz, hogy működjön az e-cigibe töltve:

PG (propilén Glikol), vagy [V]G ([növényi / vegetable] glicerin).

E két alkotóelem közül bármelyik képes utánozni a füstöt, de még nagyon picit édes ízén kívül (PG kevésbé, VG jobban édes) mást nem fogunk észrevenni, belégzése nagyon hasonló a levegővételhez. A legjobb eliquid-ekben mindkét alapanyag megtalálható.

Ízesítő aroma

hozzáadásával már érezzük az ízeket és illatokat is. lehet természetes és mesterséges, vagy ezek keveréke. Szinte végtelen variációval találkozhat a nézelődő.

Nikotin

hozzáadásával pedig un. torokhatást is kapunk, ami jól utánozza a hagyományos cigaretta szívásakor keltett érzetet. Minél több van benne, annál erősebb ez az érzet. Mg/ml-ben adják meg a gyártók a benne található mennyiséget. E hatása mellett még pótolni is tudja a nikotint a dohányos számára, ami jelentősen megkönnyíti az esetleges váltást. A szintje a használat során folyamatosan állítható, csökkenthető.

Egyéb adalékanyag

legtöbbször azokban az eliquid-ekben található, amelyeken nincs feltüntetve az összetevők listája. Nem feltétlen szükségesek. Ezek az összetevők ismeretlenek, ebből kifolyólag kockázatosabbak az ilyen folyadékok használata.

Néhány összetevő tulajdonság

PG (propilén Glikol)

Vízszerű, színtelen, olajos tapintású folyadék (angol nyelvű olvasmány: http://en.wikipedia.org/wiki/Propylene_glycol). Forráspontja kb. 185 °C. Aromák jó hordozóanyaga, de használják élelmiszerekben és gyógyszerészetben is. Jól átadja az aromát gőzzé válása közben és kisebb a látható „füst” hatása, hamar elillan a levegőben. USP/EP minősítés szerint minimum 99,5% -os tisztaságút találunk a minőségi eliquid-ekben.

Glicerin

Csaknem színtelen, szirupszerű, zsíros tapintású folyadék. Sűrűsége csaknem olyan, mint a mézé (magyar nyelvű információ: http://hu.wikipedia.org/wiki/Glicerin). Élelmiszerekben, kozmetikumokban találkozhatunk vele, édesítőszerként is alkalmazzák. Nagy a vízelnyelő képessége. Az ízesítést gyengén hordozza, azaz a tiszta glicerin alapú eliquid-eknek lényegesen kevésbé intenzív az íze. A „füst” hatása viszont sokkal nagyobb. USP/EP minősítés szerint minimum 99,5% -os tisztaságút találunk a minőségi eliquid-ekben.

Ízesítő aroma

Nagyon sok féle ízesítő anyag létezik, legtöbbször élelmiszer aromát találunk az eliquid-ekben. Mesterséges és természetes is előfordul. Minél kisebb az aroma az eliquid-ben, annál ajánlottabb a használata. Léteznek olyan források, ahol szűrt a kínálat, tehát olyan ízesítést kapunk, amelyeket eliquid-be szántak. Más helyről szerzett ízesítést ne használjunk, jelentősen károsodhat az e-cigink tőle.

Összefoglalva:

 • PG: kisebb gőzképzés, jobb íz visszaadás.
 • Glicerin: nagyobb gőzképzés, gyenge íz visszaadás.

Élettani hatásai

Jelenleg (2012-ben) nem ismertek, nem készültek tartós orvosi tesztek, vizsgálatok.

GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)

 • Melyik összetevő (PG vagy glicerin) a jobb?
  Attól függ, mit várunk el tőle. PG alap jobb ízeket ad, a glicerin alap viszont nagyobb „füst” hatást tud. Ezek keverékével lehet kompromisszumot is kötni, az arányok alapján változik az eliquid használati élménye azok tulajdonságai szerint. Pl. 70% glicerin és 30% PG esetén csökken az íz intenzitása, de növekszik a „füst” hatás nagyjából az arányok szerint.
   
 • Melyik a legjobb ízű eliquid?
  Erre nincs megfelelő, egyértelmű válasz. Létezik olyan eliquid, ami több embernek ízlik és kevésnek nem. Érdemes elolvasni a vásárlók tapasztalatát, ha lehetséges.
   
 • Hol érdemes vásárolni?
  Elsősorban olyan helyen, ahol megbízhatónak tűnik az eladó, kétségek esetén érdemes tájékozódni, vagy tanácsot kérni itt a fórumon, mit ajánlanak a többiek.
   
 • Hol gyártják?
  Kínában (Dekang, Hangsen), Európában és Amerikában (mindenhol ki van hangsúlyozva , ahol ilyet lehet kapni).
   
 • Milyen veszélyeket rejt a használata?
  Mivel jelenleg nincs tartós orvosi vizsgálat, ezért erre nehéz válaszolni. Ha nikotin tartalmú eliquid-et vásárolunk, nagyon oda kell figyelni a tárolására, gyermekektől elzárva kell tartani és érdemes gyerekzáras flakonban tartani. Lenyelve nagyon ártalmas és bőrrel sem érintkezhet!
   
 • Hogyan tároljam?
  Gyermekektől távol, hűvös, napfénytől védett helyen.
   
 • Lehetnek mellékhatásai? Mire számíthatok, ha elkezdem a használatát?
  Mellékhatásai nem bizonyítottak. Létezik PG allergia, ami 2%-át érinti az embereknek. Használatának elkezdése legtöbbször együtt jár a hagyományos cigaretta elhagyásával, ami legtöbb tünetet okozza.
   
 • Tartalmaz nikotint?
  Igen, de nem szükségszerűen.
   
 • Készíthetem saját magam az eliquid-et?
  Igen, az alapanyagok beszerzése után összekeveréssel. Figyeljünk oda a megfelelő minőségre és az ízesítést ne adagoljuk túl, 5% -nál több nem ajánlott. Használhatunk kalkulátort is.
   
 • Minden készülékben (e-cigiben) ugyanazt az élményt kapom?
  Nem, ahány készülék, szinte annyi más élmény. Az íz nagyjából azonos, de van olyan készülék is, amiben teljesen más
   
 • Használhatom dohányzást tiltó helyen is?
  Igen, elméletben. De vigyázat, sokan nem tudják mi fán terem az e-cigi. Nincs kizárva bírság, kitiltás, egyéb bonyadalom eme tudatlanság miatt.
   
 • Mely folyadékokat kerüljem?
  • árpa (barley),
  • sör (beer),
  • vajas (butter),
  • gesztenye (chestnut),
  • krémes (cream),
  • tejes (milk),
  • kenyeres (bread) és
  • szárazsüteményes.