A nikotin gyógyszer?

 A helyzet  |   2013. február 14., csütörtök

Originális és generikus gyógyszerek: kutatás, hatékonyság, alkalmazás, finanszírozás

dr. NOSZÁL Béla
Semmelweis Egyetem Gyógyszerészi Kémiai Intézet
 
Gyógyszer: Az emberi vagy állati szervezettel molekuláris kapcsolatba lépő, betegség gyógyítására, megelőzésére vagy tüneteinek enyhítésére szolgáló készítmény.
[…]
A szervezettel kialakuló molekuláris kapcsolat azonban csak szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy egy anyagot gyógyszernek tekinthessünk: a gyógyászati tulajdonság szintén elengedhetetlen követelmény. Így korántsem minden biológiailag aktív szer minősül gyógyszernek: gyógyító, illetve megelőző tulajdonság híján nem tekintjük gyógyszernek a szervezet működését szintén megváltoztatni képes kábító- és doppingszereket, valamint például a fogamzásgátló készítményeket. Megjegyzendő, hogy ugyanaz az anyag a felhasználás módjától, az alkalmazott mennyiségtől függően gyógyszer és kábító- vagy doppingszer egyaránt lehet;
[…]
A fenti definíció gyógyszernek tehát a készítményt nevezi, vagyis a hatóanyag formulált (tabletta, injekció, kenôcs, kúp, infúzió, tapasz stb. gyógyszerformába hozott, esetleg kombinációban alkalmazott, többféle hatóanyagot is tartalmazó) változatát. Más szavakkal: a hatóanyag még nem gyógyszer, bármennyire fontos komponense is a hatóanyag a gyógyszernek.
(Kiemelés tőlünk.)