Tények és tévhitek

 Tudnivalók  |   2012. március 22., csütörtök

Tények és tévhitek – az elektromos cigaretta margójára
Jelen írásnak nem célja, hogy a hazai sajtóban mostanában megjelent cikkekre, állításokra cáfolatot nyújtson, vagy minősítse azokat. Az egyedüli cél a korrekt tájékoztatás. Elviekben felnőtt, döntéshozásra képes emberek vagyunk, hiszen szavazhatunk is! 🙂
Nem titok, hogy e sorok elkövetője maga is aktív elektromos cigaretta használó, ezért nyilván elfogult is valamennyire – ezt kéretik a későbbiekben figyelembe venni!
Az elektromos cigarettában is van nikotin.
Téves állítás. Az elektromos cigarettában nincs nikotin. Maga az elektromos cigaretta nem más, mint egy akkumulátor, egy kapcsoló, egy izzószál, egy tartály, illetve valamilyen készség, amelynek feladata a tartályban található folyadékot az izzószálra vezetni.
Az elektromos cigarettával hatékonyan le lehet szokni a dohányzásról.
Nem kijelenthető. Ilyen irányú kísérletek nem történtek, ezért a kijelentésről nem lehet eldönteni, hogy igaz-e. Éppen ezért a fenti kijelentés nem tehető meg. Vannak páran, akiknek erről más véleményük van: http://www.ecigiforum.com/viewtopic.php?f=7&t=73
Az elektromos cigaretta már egy patronja is tartalmazhat halálos dózisú nikotint.
Az állítás nem igaz. Az eleve töltött patronokkal forgalomba kerülő elektromos cigaretták töltési űrtartalma 0,2ml. Ebbe kellene belezsúfolni 40mg nikotint. Az akár aluljárókban kapható patronok messze nem tartalmaznak ennyit. Ráadásul ilyen töménységben erősen csípős, rendkívül irritáló lenne, ami azt eredményezné, hogy az érintett útálkozva dobná el. Ide tartozik még, hogy a ~40mg (testsúlyfüggő) nikotinnak egyszerre kellene a szervezetbe jutnia. (A nikotin felezési ideje a szervezetben 2 óra.)
Az elektromos cigaretta káros az egészségre.
Nem kijelenthető. Egyes tanulmányok szerint – lásd a cikk végén – az elektromos cigaretta károssága csak a nikotinos liquid használata esetén jelenthető ki és akkor is „csupán” a nikotin hatására korlátozódik.
A nikotin rákkeltő.
Téves állítás. A cigarettában nem a nikotin a rákkeltő anyag. A nikotinnak ilyen hatását még semmilyen vizsgálat nem mutatta ki. A cigarettában megtalálható még közel 4000 (négyezer!) káros összetevő, amelyből ~40-ről egyértelműen kimutattak már rákkeltő hatást.
Az elektromos cigaretta nem hatékony leszoktató eszköz, szemben a nikotinos rágóval és tapasszal.
Az igazság az, hogy a tapasz és a rágó hatékony leszoktatást segítő volta inkább csak vélelem, mint tudományos tény. A klinikai kísérletekben olyan alacsony arányban sikerült a hatékonyságát kimutatni, hogy az lényegében jelentéktelen. (~3%, vizsgálattól függően)
A elektromos cigaretta használó esetében nem szabályozható a nikotin bevitel szemben a nikotinos rágóval és tapasszal.
Nem igaz. Az e-liquid folyadékokban a nikotin arányosan keveredik el. Használat során a bevitele a használat módjából egyenesen következik.
Reális veszély, hogy akár gyermekek rászokhatnak az elektromos cigarettára, annak ízesítése miatt.
Ez nem reális veszély, hanem feltételezés. Ráadásul annak is erőltetett. Ugyanis nincs tudomásunk róla, hogy a gyümölcs, vagy mentol ízesítésű nikotinos rágóra ugyanezen gyermekek késztetést éreztek volna rákapni. Ráadásul az elektromos cigaretta első lépésben több ezer forintos befektetést kíván, ami egy kíváncsi gyermek számára aligha reális befektetés szemben pl. az 500-1000 forintos cigarettával.
A nikotin tartalmú elektromos cigaretta káros, ezért nem javasolt a használata.
Káros. Pont, mint amennyire a benne lévő nikotin. De! Azt a hibát el szokták követni, hogy egy nemdohányzóhoz képest fogalmazzák meg az állítást, pedig az elektromos cigaretta a dohányzók számára alternatíva. (Egy nem dohányzó minek is kínlódna vele?) Tekintve, hogy az elektromos cigaretta nem ég, nem képződik kátrány, mindenképpen kevésbé káros, mint a dohányzás.
Az elektromos cigaretta akkumulátora felrobbanhat.
Az állítás igaz. MINDEN hasonló akkumulátor (mint pl. a rádiótelefonoké) felrobbanhat. Ehhez csak néhány más feltételnek kell még teljesülnie – melyet a villamosmérnökök pontosan tudnak. A hírekben terjedő esetben nem „gyári” akkumulátor robbant el, hanem házilag barkácsolt.
A csokoládés, mentolos és narancsos ízű, nikotinmentes patronok olyanokat is rászoktathatnak a dohányzásra, akik egyébként nem cigarettáznak.
Az állítás nem igaz. A dohányzás definícióját a 1999. évi XLII. törvény tartalmazza. Ez alapján az elektromos cigaretta használata nem dohányzás. Ilyen ízesített patronok használata épp ezért nem is dohányzás.
Az elektromos cigaretta patronjában dietilén-glikolt fedezett fel az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, az FDA.
Az állítás igaz. A számos vizsgálat közül egy alkalommal, 2009-ben, a 18 különböző minta egyikében.
2007-ben fogkrémekben is talált ilyet az érintett hatóság. 🙂
A dietilén-glikol egyébként a normál cigaretta egyik ismert adalékanyaga, amelyet a dohány nedvessége megtartása érdekében kevernek hozzá.
Az amerikai egészségügyi szervezetek ellenzik az e-cigarettákat, és használatukat még abban az esetben sem tartják elfogadhatónak, ha valaki ezzel szeretne leszokni a dohányzásról.
Nem igaz. Régebben igaz volt, csak azóta eltelt egy kis idő.
American Association of Public Health Physicians
„AAPHP favors a permissive approach to E-cigarettes because the possibility exists to save the lives of four million of the eight million current adult American smokers who will otherwise die of a tobacco-related illness over the next twenty years.”
http://www.aaphp.org/Resources/Document … atemnt.pdf
Google fordításban:
„AAPHP előnyben részesíti megengedő megközelítést kínál az e-cigaretta, mert fennáll a lehetősége annak, hogy mentse az életét a 4.000.000 8.000.000 jelenlegi amerikai felnőtt dohányosok, akik különben meghal a dohányzás okozta betegség az elkövetkező húsz évben.”
 
Az elektromos cigaretták egészségre gyakorolt hatása számos kockázatot hordoz. A legújabb vizsgálatok az egészségre ismerten káros anyagokat mutattak ki az összetevőik között.
Nem igaz.A legújabb vizsgálatok pont ezzel ellentétes eredményeket hoztak. Az egyetlen bizonyítottan káros anyag maga a nikotin, ami nem szükségszerűen alkotó része az elektromos cigaretta liquidjének. (Nem az elektromos cigarettának, mert abban semmi ilyesmi nincs.)
A jelenleg boltokban, aluljárókban kapható termékek minősége és megbízhatósága az esetek többségében nem garantált.
Igaz. Ugyanúgy nem garantált a minőség, mint kismillió más termék esetében sem. (Lásd: a 4 tojásos tészta esete, alig tojással.) Nem mellesleg a boltokban kapható termékek ellenőrizhetőek és a fogyasztóvédelem által ellenőrzöttek is. (Ezek egyébként nagyrészt vámkezelt eszközök.) Ezeket összemosni az aluljárókban kaphatóakkal legalábbis illetlenség. A tisztességes kereskedő megtesz mindent, hogy a szükséges papírokkal igazolja az áru eredetét és minőségét. Ez hosszú távú üzleti érdeke is.
Az e-cigarettákban levő összetevők közül a nikotin olyan farmakológiai hatású anyag, amelyre a gyógyszerszabályozás vonatkozik.
Az állítás legalábbis téves. Először is, az e-cigarettában nincs nikotin. A liquidben lehet. A vonatkozó törvény a 2005. évi XCV. törvény. Ennek 1.§-a határozza meg ezeket az anyagokat, de nem pusztán a hatóanyagra vonatkozik a kitétel, hanem a felhasználás céljára is. Azaz mindaddig, amíg a felhasználás célja nem vág egybe a törvényben meghatározottal, addig az állítás téves. Talán ez is közrejátszhat abban, hogy a cigarettát sem a patikában lehet megvenni.
Az elektromos cigaretta liquidjében fagyálló van.
Nem igaz. A kijelentés hátterében a liquid propilén-glikol tartalma áll (mely a kifújt pára füstszerű textúrájáért felelős), elrettentésül hozzátéve, hogy ezt az anyagot fagyállókban használják. Valójában a propilén-glikol egy igen elterjedt, biztonságos adalékanyag, melynek legfőbb felhasználási területe a gyógyszeripar, a kozmetikumok és az élelmiszeripar.

Széles körben alkalmazott emulgeálószer, a gyógyszeriparban pl. köhögéscsillapító szirupokban, krémekben és kenőcsökben használják. Élelmiszeriparban pl. vajkészítményekben, salátaöntetekben, süteményekben, kekszekben fordul elő. Szinte minden típusú kozmetikumban: samponokban, borotvahabokban, bőrápolószerekben, fogkrémekben és csecsemőgondozási szerekben megtalálható.

..És emellett, valóban, újabban használják nem-mérgező, biztonságos fagyállóként is.
(forrás: www.propylene-glycol.com, en.wikipedia.org/wiki/Propylene_glycol)

A propilén-glikolt az amerikai FDA (Food and Drug Administration)  jóváhagyta, mint élelmiszeriparban biztonságosan használható adalékot. ( a jóvágyást itt találja)

Az EU veszélyes fogyasztási cikkre figyelmeztető RAPEX jelentése több alkalommal riasztott elektromos cigaretta liquid-je miatt
Minden esetben a csomagolás félreérthetőségével és a figyelmeztető feliratok pontatlanságával foglalkozott. Maga a liquid, illetve annak minősége egyetlen esetben sem volt riasztás tárgya.
Jelen dokumentum részeiben, vagy egészében, további külön hozzájárulás, vagy a forrás megjelölése nélkül is idézhető, átemelhető, vagy más módon felhasználható.