Egy másik tanulmány

 Tudnivalók  |   2012. március 11., vasárnap

Zachary Cahn a Berkeley Egyetem kutatója és Michael Siegel a Bostoni Egyetem kutatója szerint ez a tanulmány az eddigi legátfogóbb tudományos vizsgálat az elektromos cigarettákkal kapcsolatban. 

A két kutató megállapítása szerint az elektromos cigarettákban használt anyagok közül kevés (ha egyáltalán van ilyen) vegyi összetevő adhat okot az aggodalomra. Bár az eddigi kutatások nem garantálják az elektromos cigaretták teljesen abszolút biztonságos voltát, az eddigi tudományos tények, bizonyítékok azt támasztják alá, hogy használatuk sokkal biztonságosabb a hagyományos cigarettánál. 

Azzal kapcsolatban, hogy egy régebbi, FDA által végeztetett vizsgálat során káros dietilén-glikolt (DEG) találtak egy elektromos cigaretta patronjának folyadékmintájában a vizsgált 18-ból, a mostani tanulmány megállapítja, hogy a 15 másik vizsgálat során egyiknél sem fordult elő másik ilyen eset, az egy mintában előforduló csekély DEG tartalom valószínúleg annak tudható be, hogy az adott folyadék gyártásához nem elég tiszta (vagy szennyezett) propilén-glikolt (PG-t) használt az elektromos cigaretta gyártója. 

A tanulmány elkészítéséhez a kutatók 16 laboratórium viszgálatának eredményeit tanulmányozátk át, ezek a vizsgálatok az elektronikus cigarettákban használt folyadékokban (e-liquid) és a termelt párában lévő anyagokat azonosították. A tanulmány szerzői megállapítják, hogy az elektronikus cigaretták karcinogén (rákkeltő) anyagtartalma csak nyomokban volt mérhető, 1000-ed része a hagyományos cigarettákénak. 

"Az elektronikus cigaretták használatát ellenzők azt állítják, hogy semmit nem tudunk ezekről az eszközökről, az igazság az, hogy nagyságrendekkel többet tudunk ezekről az eszközökről mint a hagyományos cigarettákról", mondja Siegel. 

A tanulmány azt is megállapítja, hogy az e-cigaretták hatásosan tudják csillapítani a dohányzás iránti késztetést, mivel a hagyományos dohányzást szimulálják minden látható és érezhető tekintetben. A szerzők azt állítják továbbá, hogy az eddigi nikotinhelyettesítő megoldásokkal (tapasz, rágógumi) ellentétben az elektromos cigaretták esetében a dohányzásról leszokni kivánók elvonási tüneteinek enyhítése sokkal hatásosabb. 

Harvard Egyetem weboldal
http://www.hsph.harvard.edu/centers-institutes/population-development/files/article.jphp.pdf