Dohányzás elleni világnap

 Egyéb kategória  |   2021. május 31., hétfő

A villanypára Egyesület közleménye a dohányzás ellenes világnap alkalmából

 

Aggódva figyeljük a WHO dohányzás visszaszorításával kapcsolatos kommunikációját. Mint a felhasználók érdekeit védő szervezet, felhívjuk a figyelmet az ártalomcsökkentés fontosságára.

 

A WHO és a brüszeli bürokrácia nem tekinti az ártalomcsökkentés eszközeinek sem az elektromos cigarettát sem a hevített dohánytermékeket. Kommunikációjukban összemossák ezeket a termékkategóriákat a hagyományos dohányzással, ezzel azt a hamis látszatot keltve, mintha nem származna egészségügyi és népegészségügyi előny ezeknek használatából a hagyományos dohányzással szemben. A kapcsolódó kutatásokból megtévesztő következtetéseket vonnak le, aránytévesztő módon kommunikálva azok eredményeit, olyan anyagokat is felhasználva, melyek állításait rég megcáfolták, vagy maguk a kutatók vonták vissza szakmai tévedések miatt. A brüsszeli bürokrácia most arra készül, hogy ezeket a termékeket is ellehetetlenítse, ezzel visszaterelve a fogyasztókat a hagyományos cigaretta használatára. Minden leszokni vágyót arra kérünk, tájékozódjon hiteles forrásból, mert a WHO anyagai és tematikája egyaránt alkalmatlanok arra, hogy azt felhasználva ésszerű, tudományosan is alátámasztott döntést tudjon hozni bárki is ebben a témakörben.

 

A dohányzás évente 24.000 életet követel itthon és 700.000-et az EU-ban. Ezidáig több, mint 400.000 magyar és megközelítőleg 25 millió európai polgárnak segítettek ezek a termékek, hogy felhagyjon a dohányzással, vagy jelentősen csökkentse a hagyományos dohánytermék-fogyasztását.  Látjuk, hogy azok az országok akik alkalmazzák az ártalomcsökkentés eszközeit – Egyesült Királyság (e-cigaretta), Japán (hevített dohánytermékek), Norvégia (snus) – milyen remek eredményeket értek el a hagyományos dohányzás visszaszorítása terén.

 

Ezzel együtt mi is valljuk, hogy a leszokás a legjobb választás, de azt is hisszük hogy az alternatív eszközök használata a második legjobb választás, ha a cigarettáról való leszokás önerőből sikertelennek bizonyul. Ugyanakkor figyelmeztetünk minden nemdohányzót, hogy ne próbálja ki ezeket a termékeket és kerülje a rászokást!

 

Egyesületünk a dohányzás alternatívájaként, az ártalomcsökkentés innovatív eszközeit használók jogaiért küzdő civil szervezet. Mint ilyen, függetlenek vagyunk a dohánycégektől, illetve más kereskedelmi csoportok támogatásától, költségvetésünk kizárólag a befizetett tagdíjakra támaszkodik.