ACSH – Elektromos Cigaretta VS. WHO

 Videó anyagok  |   2014. augusztus 29., péntek

ACSH (Amerikai Tudományos és Egészségügyi Bizottság) reakciója a WHO jelentésre, valamint az azt követő média megnyilatkozásokra.

A videó szövege:

Ana Dolaskie Ana Dolaskie:

ACSH (Amerikai Tudományos és Egészségügyi Bizottság) híradóját látják, Ana Dolaskie vagyok.

A legfrissebb közlemény a WHO-tól, az Amerikai Szívgyógyászati Egyesülettől és a Közegészség és Járványügyi Hivataltól arra figyelmezteti a dohányosokat, hogy ne próbálkozzanak az e-cigarettával. Teszik ezt úgy, hogy hamis állításokat hoznak fel a pára passzív belélegzésével kapcsolatban.

Mi, itt az ACSH-nál teljesen megdöbentünk és felhaborodtunk ezen, hisz ennek értelmében a WHO szerint dohányos dohányozzon tovább és tartsa magát távol az életét megmenteni képes új technológiától. Az elektromos cigarettával a dohányos hozzájuthat a nikotinhoz anélkül, hogy égéstermékeket és méreganyagokat lélegezne be dohányfüstből. A készülék biztonságos és igenis működő alternatívája a dohányzásnak, mégis a WHO szerint komoly veszélyt jelent a közegészségügyre.

A közleményben foglaltakat azonban semmilyen bizonyítékkal nem tudják alátámasztani. Figyelmen kívül hagyva azt a rengeteg embert, aki sikeresen átszokott vagy megtizedelte az elszívott hagyományos cigarettái számát. Az ACSH kikérte Dr. Gilbert Ross véleményét.

Dr. Gilbert Ross Dr. Gilbert Ross (Medical/Executive Director, ACSH):

Olyan, mintha egy hatalmas, világméretű összeesküvés lenne a háttérben, hogy tönkretegyék a tecnhológia eme új, forradalmi vívmányát, amit e-cigarettaként ismerünk. Puszta józan ésszel és hétköznapi megfigyeléssel is belátható, hogy ez tűnik minden idők leghatékonyabb eszközének a dohányzás ártalmainak leküzdésére. A hagyományos értelemben vett dohányzás, azaz a dohányfogyasztás, ahogy a WHO, a CDC az FDA és a többi hivatal is ismeri és elismeri a legpusztítóbb, legtöbb betegséget és halált okozó globális egészségügyi probléma, mely megelőzhető lenne. Az afrikai és ázsiai statisztikák még annyira nem is borzasztóak, de Európában és Amerikában rettenetes a hatása, nagyjából 480 ezren halnak meg dohányzással kapcsolatos betegségekben. Emellett nagyjából 10-20-szor ennyi azok száma, akiknél a dohányzás krónikus, gyógyíthatatlan betegséget okozott.

Itt van nekünk az e-cigaretta, mely sokkal kevesebb vegyi anyagot tartalmaz, plusz igen hatásos nikotin-beviteli eszköz. A dohányzás közben megszokott mozdulatsor imitációja is szinte azonos, és sok millió dohányosból lett általa ex-dohányos a "gőzölésre" váltással.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy jeletést tett közzé az elektromos cigarettával kapcsolatban, mely tele van mindenféle alaptalan vádaskodással és hamis kijelentésekkel, amik minden tudományos alapot és józan észt mellőznek és amelyeket semmilyen tanulmány vagy kutatás nem támaszt alá. Ami még ennél is szörnyűbb, az a WHO Twitter oldala. A WHO munkatársai telefirkálták blődségekkel… Olyan, mintha az itt olvasható állításokat hasraütés-szerűen találták volna ki és tették volna itt közzé. Fenyegetve és becsmérelve az elektromos cigarettát és az azt használókat. Egyáltalán nem tudományos hivatalhoz méltó stílusban és mondanivalóval, nem is érdemel kommentárt.

Ezen a héten az Amerikai Szívgyógyászati Egyesület jelezte, hogy felülvizsgálta az álláspontját az elektromos cigaretta kérdésével kapcsolatban, melyben a korábbi lesújtó, mindenféle nikotinpótló eszközzel, így az e-cigarettával szembeni ellenérzésüket is alapjaiban változtatták meg néhány újra elvégzett vizsgálatnak köszönhetően, melyek szerint az előnyei jócskán túlmutatnak a kockázatain. Így most már a szervezet nem javasolja az orvosoknak, hogy minden áron lebeszéljék a pácienseiket, ellenkezőleg, a kezelőorvos többszöri sikertelen gyógyszeres, az FDA által támogatott leszokási kísérlet esetén javasolhatja az e-cigaretta használatát.

Ez így rendben is volna, de a WHO jelentés maradék 98 százaléka totális sületlenség. Tudjuk, hogy a gyógyszer és a dohányipar ott van a háttérben,
az ő érdekük pedig az, hogy az emberek tovább dohányozzanak vagy eldobható e-cigarettákat használjanak. No és persze ott a kormány, akinek szintén hiányozna az adó: minél többen szoknak le, annál jobban csökken az adóbevétel. Ezek az erők hátráltatják ma az elektromos cigaretta terjedését és fejlődését, azt a terméket, aminek köszönhetően az ember megszabadulhat szenvedélyének káros összetevőitől. Más szavakkal, ha szabad egyszerűbben fogalmaznom: a kormányok, politikusok, a dohány és a gyógyszeripar a dohányosok életét áldozza fel. Mindezt azért, hogy megvédjék a saját, önös érdekeiket, legfőképp a bevételüket.

Roppant szomorú, de ezek fényében nem is kellene meglepődnünk azon, hogy ilyen boszorkányüldözés folyik. Roppant kiábrándító, hogy hivatalos egészségügyi szervek, mint az FDA, a CDC azt áldozzák fel, aminek a védelmére felesküdtek, az egészségünket – csupán önös érdekből. Ezt a magatartást mindenkinek el kell ítélnie és remélem, hogy ezek az emberek felelősségre lesznek vonva, amikor kiderülnek a valós tények.


További részletekért látogasson el a www.acsh.org oldalra! Iratkozzon fel hírlevelünkre is!

A feliratozásért és a fordításért köszönet Blekinek!