Legenda a jó és rossz nikotinról

 Blog  |   2021. február 18., csütörtök

Az elektromos cigaretta ellenzői új célpontot találtak maguknak, amikor a liquidekben, a nikotint, mint súlyosan addiktív és rákkeltő anyagot azonosítják. Vajon tényleg igazuk van? Mi a különbség a leszoktató termékekben található nikotin és a füstmentes termékekben orvul megbúvó között? Természetesen józan ésszel átgondolva a dolgokat nyugodtan kijelenthetjük, semmi. Akkor az a nikotin amit akár az elektromos cigaretta, akár hevített dohánytermék, vagy az egyszerű nikotinos párna tartalmaz, mitől lesz gonosz és halálosan fenyegető.

 

Nézzük mit ír a tapaszban lévő nikotinról annak egyik gyártója:

Mindannyian tisztában vagyunk a dohányzás veszélyeivel, de vajon mekkora szerepe van a nikotinnak a függőség kialakulásában, és vajon tényleg a nikotin a cigaretta legkárosabb összetevője? Oszlassuk el a nikotinnal és a nikotinfüggőséggel kapcsolatban keringő tévhiteket, és lássuk a tényeket!

Valóban, lássuk a tényeket:

 

A nikotin rákkeltő?

Nem bizonyított hogy a nikotin rákkeltő hatású lenne. Több, mint 4000 féle más vegyület található a cigarettafüstben, ebből sokról tudjuk, hogy valóban rákot okoz. Ezek közül főként a policiklusos szénhidrogének és a nitrozaminok játszhatnak szerepet tüdő- és egyéb daganatos megbetegedésekben.

 

A nikotin okozza a dohányzással összefüggő betegségeket?

A dohányzás köztudottan rákot okozhat, összefüggésben van a különböző szív és érrendszeri betegségekkel, valamint krónikus tüdőbetegségekkel. A dohányfüstben megtalálható számtalan méreg javarészt felelős ezekért a hatásokért, nem a nikotin. Más szavakkal: a dohányzással összefüggő betegségek fő okozója nem a függőségért felelős nikotin, hanem a belélegzett dohányfüst.

 

A nikotin színezi sárgára az ujjakat és a fogakat?

Nem. A kátrány az, ami az ujjak és fogak sárga elszíneződését okozza.

 

Ha a WHO enyhén fasisztoid beállítású megmondó embere lennék azt mondanám: SKANDALLUM! Hála istennek nem az vagyok, így csak halkan jegyzem meg hogy ugyan szóról-szóra igaz minden állítás az elektromos cigarettában lévő nikotinra is, de ez nem az, ez a jó nikotin, szóval minden az egészségemért fizetetten aggódó tisztségviselő, vagy nem viselő, nyugodjon le a pi…ba.

 

Viszont én nem lettem nyugodt, amint nézegettem ezeket a termékeket mint a tapasz, spray, rágógumi, szopogató tabletta, patch, elkapott a vásárlási láz. Random négy online patikából tudtam volna akár kiskorúként vásárolni egy nem annyira szép halálra elegendő nikotinos akármit. Kaptam volna ingyen futárt, bónusz kódot, patika füzetet, meg ami a szemnek és szájnak ingere.

 

Nem tudom hogy a jövedéki adó hiánya teszi, vagy a rágógumik, cukorkák,  gyermekek számára is vonzó ízesítése, de ez nyilván a jó nikotin. Ezt nem kell szabályozni, aggódva ízetleníteni. Ezek színes szagos nikotin pótló szerek, persze ezt tudja a nikotin is benne, szigorúan csak terápiás céllal.

 

A kedvencem a rágógumi, van gyümis is, 105db 4mg-os nikotin tartalommal, ami édes dupla bevonatos, a jobb ízélmény érdekében. Isteni, ha mindet lenyelem, 420mg nikotin boldog tulajdonosa vagyok, ha ezt liquidben kellene elfogyasztanom, az első csepp után csuklanék és öklendeznék. Lássuk be ez a jó nikotin, mennyivel barátságosabb így a halálhoz közel kerülni.

 

Persze hazabeszélek mint e-cigarettás, és a gonosz dohánygyárak szekerét tolom. Itt jegyezném meg, ezt nem a dohánygyárak találták ki, nem a profit hívta életre az e-cigarettát, hanem a kárcsökkentés szándéka. Ezt nem tudomásul venni, ordas nagy hazugság.

 

Sejtem a szándékot ami az ellenzőket vezérli, de nehezen fogadja el az alulképzett agyam hogy ugyanaz az alkaloid, nevezetesen a (S)-3-(1-metil-2-pirrolidinil)piridin, vagy rövidebb nevén – C10H14N2, vagyis a nikotin, miben különbözik attól amit én egy elektromos cigarettában gőzölök el, vagy ne adj isten egy hevített rudacskában, esetleg nikotinos tasakban, fogyasztok, a kárcsökkentés miatt. Miért nem baj egy nikotinos rágógumi vonzó és sokféle ízesítése, a liquiddel szemben. Vagy miért sújtják ugyan olyan magas jövedéki adóval a csökkentett kockázatú nikotinos termékeket. Szándékosan nem írom hogy dohánytermék, hisz a HNB termékeken kívül nem tartalmaznak dohányt. Vagy miért mossák ezeket össze a valóban halálos szorítású hagyományos dohánytermékekkel.

 

Sorolhatnám a kettős mérce sokszor dühítően értelmetlen és részre hajló példáit, de akkor egy véget nem érő sirámnak tűnne az egész. Persze kihagytam a csalás határát súroló leszoktató praktikák népes hadát, a kamu hirdetések özönét, amikről mindenki tudja miután kifizette a sokszor nem kevés tanulópénz, hogy mennyire nem használnak semmit. Néha úgy érzem értelmetlen a harc, de akkor mindig jön valaki, akinek sikerült leszokni velünk, akin látom hogy mennyire élvezi a cigarettától való megszabadulás érzését.

 

Szóval van ez a legenda a jó és a rossz nikotinról, ne dőlj be neki, nikotin csak egyféle van, és ha azt nem égetve veszed magadhoz, nyertél.