Na ezt űbereld!

 Egyéb kategória, Hírek, információk  |   2022. február 14., hétfő

Képzeld el, hogy szombat este van, buliból hazafelé tartva hívsz egy Ubert. Beszállsz, a vezetőülés mögött meglátsz egy QR kódot, kíváncsiságból beolvasod. Csodák csodájára egy árlista ugrik fel a képernyődön, mindenféle ízű és erősségű eldobhatós e-cigikkel, amiket itt helyben a sofőrtől meg tudsz vásárolni. Nem, ez nem az én agyszüleményem, ez a valóság, mégpedig Ausztráliában. De kezdjük az elején, elmesélem, hogy jutottunk el idáig.

 

 

 

eldobhatos.png

 

 

 

Ausztráliában, mint sok más országban is a kisboltosok meglátták a lehetőséget az eldobható e-cigaretták értékesítésében, melyekhez nem kell szakértelem. Kérik, eladod, dől a lé. Tartott ez addig, amíg az ausztrál kormány olyan mértékű szabályozásokat nem hozott, amivel kiszorították ezeket a termékeket a kisboltokból. Ausztrália vehemens reakcióját a fiatalok nikotin függővé válásának félelme hajtotta. Sajnos ezzel tönkretette az ártalomcsökkentés irányába tett kísérleteket.

Ne értsetek félre, teljesen ellene vagyok, hogy a fiatalok nikotint használjanak, és rászokjanak ezekre az eszközökre, de legyünk reálisak: mi is szinte mind rágyújtottunk fiatalon, kipróbáltuk, mert ismeretlen volt és új, de a mi időnkben 8 évesen is vehettünk egy doboz cigit, a kutyát se érdekelte. Ma már olyan időket élünk, ahol nagyon helyesen a kiskorúak nem juthatnak ezekhez az eszközökhöz.

Megfelelő szabályozással ez a probléma megoldódhatott volna, de Ausztrália túl reagálta a helyzetet és hazánkhoz hasonlóan betiltotta az ízesített liquidektől fogva az eldobhatós termékekig az összes elektronikus eszközt és kiegészítőiket. Egy ideig mentek ezek pult alatt, feketén, de a vállalkozók hamar rájöttek, hogy családi bizniszük veszélyeztetése nem éri meg az ezekből befolyó plusz pénzt, mert a kormány gigászi büntetéseket helyezett kilátásba.

Itt állt hát Ausztrália: Hatalmas (kínai) eldobhatós, egyszer használatos készletekkel, amik nem porosodhattak meg a kisboltok raktáraiban… Ekkor látták meg az Uber sofőrök azt a hihetetlenül „fantasztikus” lehetőséget, hogy felvásárolják ezeket a készleteket, és autóikban, fuvarjaik során bárkinek eladják a csili-vili eszközöket. A jó marketingkészséggel megáldott sofőrök akár 50 ausztrál dollárért is el tudtak adni egy-egy darabot, ami átszámolva 11000 Forint feletti bevételt jelentett számukra.

 

 

De hogy is tudták rávenni utasaikat arra, hogy tőlük vásároljanak?

Nos az ausztrál kormány október 1.-jével azt is törvénybe iktatta, hogy e-cigarettához és e-liquidekhez csakis az egészségügyi rendszeren keresztül juthatnak az emberek.

Gondold végig, hogy mennyi huza-vonával jár: el kell menj az orvoshoz, meg kell győznöd, hogy te márpedig csakis ezen termékek segítségével tudsz távol maradni a dohányzástól, és folyamatos visszajárás mellett írasd fel magadnak az e-liquideket. Nos mindenki beláthatja, hogy sokkal egyszerűbb az Uberben beszerezni az áhított terméket. Így vált hát Ausztrália a meggondolatlan, túlzott, idióta szabályozás miatt köznevetség tárgyává.

 

 

De ne gondoljuk azt, hogy csak az Uber sofőrök által folyik az eldobhatós mutyi! a facebookon, az Instán, TikTokon is mindenhol megtalálhatóak az olyan profilok, akiktől kényelmesen, online, otthonról is megrendelhetjük a betiltott termékeket… Itt szeretném megemlíteni, hogy ez sajnos hazai viszonylatban is egyre jobban elterjedt. Bárki könnyen megtalálhatja azokat a fiókokat akik foxposttal, vagy bármelyik másik csomagszállítócégen keresztül napok alatt eljuttatják otthonunkba ugyanezeket az eldobható kínai szörnyűségeket. Ki ellenőrzi ezeket a fiókokat? Senki. Itthon is ugyanúgy eljut a kiskorúakhoz, a sokszor kiskorúaktól vásárolt termék.

 

 

Van az úgy, hogy az átgondolatlan szabályozás még nagyobb szabályozatlanságot teremt. Megágyaz a feketepiac hiénáinak, akiket csak a profit érdekel. Tönkreteszi a piac szereplőit, száműzi a szakértelmet és a józan észt. Félek attól vajon ki vagy mi lesz a következő áldozata a közegészségügy ennyire indokolatlan és tudománytalan hozzáállásának. Vajon mivel fogják ezt űberelni?

 

Ficsor Zoltán

Villánypára Egyesület